Friday, 28 January 2011

JOM JOIN CONTEST ADIK SAYA COMEL MACAM MIA SARA cik aish

Posted by azira rahman at 18:13 2 comments Links to this post
lagi sekali contest mekni tag..contest adik comel. adik aku memang comel+banyak mulut..hahaha
sume orang cakap die ni comel. memang comel pun. tapi sape2 yang dah dok dengan die lame2..sure meluat. sebab die banyak cakap..haha (mirarahman,2011)..hehe

syarat2 die...
1. Anda mestilah bloggers dan warganegara MALAYSIA

2. Anda mestilah menjadi follower Belog Cik Aish

3. Sila buat satu entry yg bertajuk " JOM JOIN CONTEST ADIK SAYA COMEL MACAM MIA SARA cik aish"

3. Dalam entri itu, anda perlulah letak gambar adik-adik u all yang comel-comel tu. Contoh macam ni..tpi ni contoh je lah. hehe
4. Selain itu, perlulah letak link http://getmedean.blogspot.com/ dan juga gambar banner kat atas skali tu, (bukan gambar budak tecik ni taw) dalam entry anda.

5. Jangan lupa tag 3 member anda dalam entri tersebut (pastikan kawan anda tau dia di tag hehe )

6. Dah siap, sila tinggalkan link entry anda di ruangan komen entri ini..supaya senang sy tengok gambar2 budak2 tecik yang comey macam mia sara tu..

7. Tarikh tutup CONTEST adalah jam 12 malam 5 Februari 2011 dan pemenang akan diumumkan pada 14 Februari 2011

aku tag dorang ni...

ni pic adik aku..nama die nor atiqa..
sangat suke posing...

tengok die ni..demam2 pun nak wat photoshot...haishhh

cantik kan mate die~soo jelez

wat muka buruk time tangkap gambar adalah kelebihan die..hehe

besar konpom jadi model ni..hahah~

windunye dengan die ni..rase rugi betul sebab xdapat tengok die membesar depan mata aku. haishh...erm aku dah keje nanti memang aku bawak die dok dengan aku la..nak jage die. bia aku jage die..hurm harap2 ibu bagi la...

haa~die sangat2 suke korea. korang boleh bayang budak berumur 5tahun dah kenal super junior, 2pm n sume2 artis korea..die wat aku rasa ketinggalan zaman betul la..die ni sangat2 la minat laptop n online. haa~kalo men gem die xlayan tau gem budak2,die men gemonline je tau..budak2 zaman sekarang.....hehe~





Wednesday, 26 January 2011

ADIK

Posted by azira rahman at 12:20 2 comments Links to this post

Entry kali ni nak cerita pasal kerenah adik kecik aku ni. Kire kerenah latest die la ni. Memandangkan aku dah setahun xbalik rumah. Sume cerite2 pasal die aku dengar dari ibu, abah, dengan adik2 yang lain je la. Xpe2 dah xlame aku nak dok sabah ni. Tinggal lebih kurang 4 bulan je lagi. Hehe~xsabarnye,….

Ibu aku cakap perangai die sekarang pelik. Suke bersembang dengan orang tua. Pelik kan. Padahal umur die baru 5 tahun. Boleh kate die bawak mulut la. Haha.

Satu petang ni, ibu sembang2 dengan cik linda (jiran aku). Pastu cik linda cakap yang atiqa (adik kecik aku) ade cakap dengan cik linda. Lebih kurang camni la dorang bersembang…

“cik linda, cik linda dengan kakak (anak cik linda) ada kutu ke?”

“kenapa atiqa cakap cam2 pulak?”

“tu….umah ujung cakap….adik Tanya je.”

Hahahahahaha….gile ah. Ni baru namanye mami jarum junior. Ibu pun jenis xsuka masuk campur halo rang. Tah dari mana la die dapat talent bawak cite ni..haishh…

Petang-petang boleh je die layan dok sembang dengan nenek yang dok kat ujung umah 2. Atiqa…atiqa…..tah besar nanti jadi apa la die ni……patut la kalo kakak2 die call die tamau cakap. Taste die dengan orang tua2 je. Hahaha….

Pastu mulut die memang main cakap lepas je. Lazer la boleh kata. Haaa~kesian kak bi die. Selalu kene kutuk hitam. Kalo orang kata die hitam marah. Siap nangis2 lagi….die kate orang leh lak….

Tuesday, 25 January 2011

updated!

Posted by azira rahman at 10:42 2 comments Links to this post
niat dihati nak masuk contest yang mekni tag. tapi gambar xde lagi pulak. pendek kate, gambar tu still dalam pencarian la. cewah..hahaha. so tangguhkan dulu la. insyaALLAH. before ujung minggu ni aku join contest 2.

haa btw aku dah ade pendrive baru. sangat comel. warna fev aku. wana merah. hehehe~beli harga rm37 8gig. ok la kan..murah la...hehe~pas2 terus aku gantung keychain yang syaz bagi kat situ. hehe~merah same merah. masuk je.....

minggu ni minggu last aku study, sebab next week dah semester break. sekejap sangat ni study. dah break. bukak je cuti ade progress dengan midterm. progress la teruk sket. kalo midterm xkesah sangat sebab bab yang masuk 2 sikit je. neves gile ni dengan progress aku 2. harap2 semua berjalan lancar la. amin.

kalau la im dah masuk ptptn die. sure break ni kami jalan sakan punye la. p labuan, p kundasang. p merata2 la. tapi sebabkan duit die xmasuk lagi n duit aku dah habis.....rehat2 kat bilik sambil wat presentation untuk progress je la gamaknye..huu~kacihan..xpe2 tunggu je duit im masuk nt. tros aku ajak die jalan punye. konpom!hahaha

tu je la kot yang aku nak update pasal life aku skrg....xde yang special pun.hehe

ikhlas,
aziwa

Thursday, 20 January 2011

kelebihan membaca AL-QURAN

Posted by azira rahman at 10:30 0 comments Links to this post

Ada seorang Atuk tua tinggal bersama cucu lelakinya di sebuah bukit di pendalaman. Setiap pagi Atuk bangun awal pagi duduk di meja makan dan membaca Al-Quran. Cucunya ingin menjadi seperti Atuk dan meniru seberapa boleh akan bacaan yang dibaca oleh Atuknya.

Pada suatu hari cucunya bertanya, ‘Atuk! saya cuba membaca Al-Quran macam Atuk baca tapi saya tak faham pun, dan jika saya faham sekali pun saya akan lupa sebaik sahaja saya menutupinya. Apa bagusnya bila kita membaca Al-Quran?’ Sedang orang tua itu meletakkan arang batu ke dalam dapur pemanas badan, dengan perlahan dia menoleh kepada cucunya sambil berkata, ‘ Bawa guni arang batu ini ke sungai dan bawakan saya seguni air.’

Budak lelaki itu buat seperti apa yang disuruh, tetapi semua air itu membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Orang tua itu ketawa dan berkata. ‘ Awak hendaklah berjalan lebih cepat untuk yang akan datang,’ dan meminta cucunya ke sungai bersama dengan guni arang batu untuk cuba sekali lagi. Kali ini budak lelaki itu berjalan lebih laju, sekali lagi guni itu kosong sebelum dia tiba ke rumah. Terlalu letih, dia memberitahu Atuknya bahawa mana mungkin untuk membawa air di dalam guni, dan dia pergi untuk mengambil baldi. Orang tua itu berkata, ‘ saya tidak mahu sebaldi air, saya mahu seguni air. Anda tidak cukup kuat mencubanya.’ dan dia menuju ke pintu melihat cucunya mencuba lagi.

Pada katika itu, budak lelaki itu sudah tahu bahawa tidak mungkin dapat membawa air di dalam guni hingga ke rumah, tetapi untuk tidak menunjukkan apa-apa reaksi kepada Atuknya dia berlari seberapa laju yang dia boleh, semua air yang di bawa masih membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Budak lelaki itu sekali lagi pergi ke sungai dan berlari secepat mungkin dengan seguni air, tetapi apabila sampai kepada Atuknya, guni tersebut sekali lagi kosong. Meletihkan, katanya,’ tengok Atuk, tak guna!’ ‘ Jadi anda fikir ianya tidak berguna?’ Orang tua itu berkata,’ tengok guni itu.’

Budak lelaki itu melihat akan guni tersebut dan buat kali pertamanya dia sedar bahawa guni tersebut sudah berubah. Ia telah bertukar daripada guni lama yang kotor bekas arang batu menjadi begitu bersih, luar dan dalam.

‘Cucuku, itulah yang akan berlaku jika anda membaca Al-Quran. Anda mungkin tidak faham ataupun ingat kesemuanya, tetapi apabila anda membacanya, anda akan berubah dengan sedirinya, dalaman dan luaran. Itulah kurniaan Allah s.w.t. dalam kehidupan kita.’

Oleh itu, marilah kita sama-sama cuba sedaya upaya memperbanyakkan bacaan Al-Quran. Jika perlu untuk belajar, marilah kita Belajar Tajwid Al-Quran untuk menyempurnakan lagi bacaan kita dan baca la juga tafsir/terjemahan Al-Quran agar kita paham apa yang kita baca.

ps/ringan2 kan la mulut 2 membaca al-quran ye. xmemenatkan pun...
Posted by azira rahman at 10:19 1 comments Links to this post
nak update
..........tapi.............
xde mood

huh!!

Sunday, 2 January 2011

kimchi...nyum2

Posted by azira rahman at 15:07 5 comments Links to this post
korang tau ape tu kimchi?haaa...aku taw...
hahaha..
tengok cite korea buat aku teringin nak makan..
tunggu la aku balik umah nt, aku wat punye la..



Ingredients :

1 big Chinese cabbage (approximately 1 lb)

1/2 cup sea salt

1/2 teaspoon of Cayenne pepper

6 Finely chopped scallions

2 finely chopped garlic cloves

5 cm grated ginger

3~4 teaspoons chopped chili

1 tablespoon fine sugar

2 1/2 cups drinking water

Cooking Method :

First halved the Chinese cabbage before cutting them into large pieces of the bite-sized. Then start layering the cut cabbage by using a big bowl before sprinkling some salt on top of them. Once you have finished with the first layer, continue with the next layer until you have used up all the cabbage. However, remember to end the final layer with salt. Next is to get a heavy plate to be placed on top of the layered cabbage as they need to be weighted down with some heavy items. Then leave aside for about 5~6 days in a cool spot. After the few days, remove the weighted items and discard off any liquid in the bowl before rinsing the earlier layered cabbage with cold running water.

Remove as much excess water as possible before adding the pepper, scallions, ginger, chili, garlic and sugar. Toss them well to combine thoroughly before putting them in a dry and sterilized container. Add the drinking water into the container and tightly seal with a lid. Keep refrigerated for about 4 days before it will be ready for consumption.

Saturday, 1 January 2011

welcome 2011

Posted by azira rahman at 12:30 2 comments Links to this post
Pagi ni aku bangun macam biasa. Macam pagi2 sebelum ni. Mandi, jemur kain. Semua aku buat macam biasa. Dah siap semua2 tu aku pn bukak la laptop. Ternampak tarikh harini 1JANUARY 2011. 2011? Wah macam xpercaya. Tengok calendar kat nset lak. Betul la dah 2011. Betul2 masa berlalu dengan cepat. Rasa macam baru je aku daftar masuk kat ums ni, nangis2 lagi sedey sebab abah nak balik dah. Pejam celik pejam celik aku dah nak grad tahun ni. INSYALLAH. Lepas tu kerja. Tahun ni aku dah 22 tahun. INSYAALLAH tahun ni jugak aku akan bergelar graduan n kerja dalam sector perhutanana. Dah dewasa aku rupanya..hoo~

posing kat memorial war

Dulu time kecik2 aku xsabar betul nak rasa perasaan bile dah besar dah dewasa. Ok now aku dh dewasa. Same je aku rasa. Macam aku stil zaman sekolah dulu. Yang beza die sekarang aku tersangat la jauh dari family n kene hidup berdikari, p kelas xpayah pakai baju sekolah, buat esemen pakai lappy, balik bercuti nek flight. Hahaha..banyak jugak beze die. Tapi kat diri aku macam xde beze pn. Still nangis kalo windu family, kalo sakit still nangis2 nak balik umah [mean nangis kat sini xde la meraung2 tu, aku nangis diam2 je sambil peluk bantal.hahaha].



ni la syaz dengan syud..cantik kan dorang..tapi sayang....masing2 dah berpunya...hehe
New year aku semalam aku xsambut pn. Just spend masa borak2 lepak2 dengan best friends aku je..syaz dengan syud. Lame kami xlepak same. Rase best ni dapat dok same2 sembang2. Kuar sume2 cite.hehe~ aku kawan dengan dorang ni since aku masuk sini lagi. Memang rapat. Tapi sekarang kelas pun dah lain2, so masa yang kami spend same2 pun dah kurang. Bile ade time u kami lepak same, mesti kami wat. Kadang kami p mandi pantai same2. Berjemur lagi taw, ala2 mat saleh.hahaha..tahun lepas, aku dengan syud je lepas time new year. Syaz xbalik lagi. Tahun ni…tahun last kami same2 lagi..wei..aku sayang korang..tq 4 everytin. Kite kawan sampai bile2 ea…
Sedey lak rase.huu~ha…kawan2 kecik aku..cepat la balik..bib n ijat.hehehe….nak lepak same2 kat cafĂ©. Gelak2 smpai sakit perut. Dorang ni banyak tolong aku time aku susah. Xberkira lansung dengan aku. Swit sebab dorang panggil aku ibu. Dorang kate aku ni penuh dengan sifat keibuan. Caring la 2, haha…so sape2 nak amek aku wat bini..silekan la..aku ni penuh sifat keibuan. Hehehehehe

aizat ghani...nsem tapi kecik..hehehe


bib..super duper tomey..die ade copy...haha

Ok la..ni je la kot entry u new year ni. Eh lupe…..family aku….ibu, abah, nyah, kakek, baby n adik.. along windu korang sume. Tunggu ea, bulan 5 ni along balik. Xpayah balik sabah lagi dah. Kite leh spend time same2. Raye same2. Windu taw nak raye dengan korang, walaupun korang xcakap tapi along taw korang pun rindu along kan..hehe~air dicincang xkan putus….sori la kalau along ade cakap kasar dengan korang. Kadang2 bile jauh rasa sensitive sangat2 la tinggi. Hehe~neway sangat2 windu n sayang korang….

family aku last raye..aku je xde.sob3~

mommy and daddy aku..nsem n cantik kan...


ni adik2 aku..ija, nyah, kecik n baby..

 

AZIRA RAHMAN Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea