Monday, 1 August 2011

PERHILITAN | tomorrow presentation

Posted by azira rahman at 22:13
esok dah 2 ogos. wah sepat betul masa berlalu. sepatutnya esok aku kene p opis PERHILITAN untuk completekan tugasan aku kat sana. wah ayat ko azira..nak lebat je kan.hehe. ok2~sepatutnya aku kene present satu jurnal time aku still intern kat sana. tajuk die "CAPSICUM OLERESIN AS AN ELEPHANT REPELLENT". ha tudia tajuk. selalu dengar insect repellent je kan. mau2 sekarang dengar ELEPHANT repellent lak. bintang punya gabak tu nak repellentkan. haaa~tabik2.

kalau sapa2 xpenah tengok gajah. ini adalah gajah okes!

as usual, aku xstudy pun lagi jurnal ni. eh, actually aku dah study, tapi lama dulu la. time mula2 dapat jurnal ni. time tu sangat xpandai bersosial and xde kerja. so mau dah 4 5 kali aku study mende jurnal ni. siap leh hafal lagi. tapi....sekarang lupa sudah. hehehe~melayu mudah lupa kan.

jurnal ni pasal cara nak halang gajah dari memusnahkan tanaman. biasa la kan area2 tepi hutan ni gajah suka datang melawat. so orang2 area zimbabwe [study area dalam jurnal ni], guna cara tradisional untuk halau nyamuk, eh gajah. dorang guna api and wat bunyi bising so that gajah2 tu akan takot and xganggu tanaman dorang. ada jugak dorang guna teknik pagar elektrik. tapi mahal..xsesuai untuk orang kampung yang gaji setakat kais pagi makan pagi kais petang makan petang.

so, satu repellent di cipta oleh oleh sapa tah untuk halau gajah ni. repellent ni guna resin or getah dari capsicum spp. capsicum spp ni adalah sejenis lada or nama kampung die cili [orang kedah panggil cabai]. lada kan..so of course la, bila terkena je semburan resin ni akan menghasilkan rasa panas dan pedas kat kulit tu. setebal2 kulit gajah pun bila dah terkena cili tu pedas oo..
capsicum oleoresin ni dah ditest kat banyak spesis seperti bear, anjing and even manusia pun.

cabai/ cili/ lada / capsicum spp

untuk keberkesanan repellent ni, angin sepoi2 bahasa diperlukan so that repellent tu dapat sampai kat gajah tu. yela~xkan la nak p tempek dekat2 kat gajah tu kan. nak mampos??!!sebab jarak manusia dengan gajah mesti jauh. dalam 20-40 meter. kalau setakat nyamuk yeng kecik tu boley la wat berani kan spray dekat2.hehe

lepastu reaksi gajah akan di catat. wah~ala2 lab report gitu. gajah xkan bagi respond kat bunyi yang dikeluarkan time spray tu. so, gajah hanya akan bagi respond time capsicum spray tu sampai kat dorang. gajah yang mula2 kene repellent tu akan stop makan, angkat kepala die tanda amaran. pastu dorang akan mengeluarkan bunyi. kawan 2 lain yan belum kene repellent tu akan keep makan sampai mereka hidu repellent tu. dorang akan bising2 and keluar dari padang tu dengan arah yang bertentangan dengan arah semburan repellent tu.

fuhh~panjang lebar aku terang. hope kalau aku jadi present esok aku dapat present dengan jayanya..
-----AMIN-----

wat muka comel itu perlu so that supervisor akan kesian and lupakan hasrat beliau untuk tembak aku dengan soalan yang bertubi2~ngeh2

10 comments:

meknie said...

WAJIB wey wat muka camtu!!! masa aku present kt supervisor aku pn aku wat muka camtu dan hasilnya diorang tak tanya banyak! weeehuuuu!!!!! ;D

azira said...

wahh..terbukti kan cara ni sangat berkesan...
ken wat sokmo2 ni..baru hidop senang..ahahaha

meknie said...

kita mmg comel sokmo dah! hahaha XD

azira said...

hahaha~senang je nak wat camtu.....

Bally Da Shoe said...

Wahhh ni first tyme ak dgr... sblum ni org guna pagar letrik ja... mesti sronok sembang hutan dgn ank....haha

azira said...

haa~jom2 kita sembang. macam2 cara depa guna u halau binatang ni..best kalau dapat tau

Bally Da Shoe said...

haha ak dh bc jurnal tu smalam.... huhu giler ahh.. setebal2 kulit gajah tu pun takut cili =P *jgn kutuk nnti kena pijak*

azira said...

hahaha~takut gak eh...
time die nafas tu kan masuk kat hidung je, tobat la die tersedak plus pedih kan...cian gajah tu..haha

Bally Da Shoe said...

erkk... sapa sruh buaih sgt. hahaha ooo ak igt kena kt kulit...bapak tebal kulit dia 2.5cm... =P

azira said...

hahah~gajah kedah baik2 je..depa dok dalam hutan sengap2. xkacau orang...xmacam gajah zimbabwe..jahat.hahahah

Post a Comment

 

AZIRA RAHMAN Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea