Tuesday, 13 September 2011

budak-budak zaman sekarang terlalu mewah

Posted by azira rahman at 21:08

aku hantar adik aku nombor dua, mira balik penang tadi. die dapat sambung master, aku tak...sob3 sedey pulak. tape la kan, rezeki dia. on da way pergi penang tu, tetiba aku teringat kata-kata adik no-4 aku, baby.

"along, nanti bagi baby duit belanja hari-hari seringgit tau. jangan lupa"

glup. hari-hari seringgit? dulu aku darjah 6 duit belanja sehari 50 sen je. seminggu baru dapat RM2.50. terus rasa jeles. setengah tu beza dia. otomatik, aku p sound dia balik.

"gila ah kau, belanja sehari singgit. ko tau dulu along belanja sehari lima posen je. isk2 budak-budak zaman sekarang ni mewah betul"

haha. sengal je kan p sound die camtu. padahal seringgit bagi budak sekarang ni sikit je. sama ni nilai macam lima posen je. tah kawan-kawan die sehari pergi sekolah bawak lima ringgit. mana nak tau kan.

aku bukan apa. aku tanak adik-adik aku hanyut dalam kemewahan. naa over je ayat tu. aku nak biarkan adik-adik aku biasa hidup susah. macam aku ni dah biasa sangat dah hidup susah especially time kat UMS dulu.  makan memang tade time la. kalau dah lapar sangat baru makan, tu pun belum tentu makan makanan berkhasiat. waa cian kan saye.

cuba korang bayang, if tak biasa hidup susah. makan nak yang mahal je, nanti masuk university, bila dah belajar jauh dari family sure sengkek je manjang. yela, duit banyak habis sebab hidup mewah. kalau family tu kayo takpo. ni parent kat rumah sampai tak sempat nak duduk. punya bertungkus-lumus kerja carik duit nak bagi kat anak, tanak bagi anak susah. aishhh kasihan lo...

macam aku, kadang-kadang aku demand nak something. aku akan nyendeng-nyendeng kat ibu mintak barang yang aku nak tu. kalau ada luck aku, dapat la. tapi jaranggg sesangat aku nak guna teknik nyendeng tu. selalunya kalau ada duit, aku beli guna duit aku je. berdikari kan aku. kehkeh

malam ni rasa sunyi betul...nyah dah balik penang. kakek kat ostel. tinggal aku je kat rumah dengan adik-adik kecik. nak kawan dengan sape? ibu kawan dengan abah..baby kawan dengan adik..aku? aku tade kawan...huhu tape, aku kawan dengan laptop aku dulu malam ni. esok pagi-pagi aku keluar carik kawan kat opis tu. petanggg baru aku balik. boley camtu??








2 comments:

Cik Aish said...

hmm btul tu azira..singgit tu kira ok lg..ada sesetgh tu, duit rm10 buat biasa je bg dorang..mewah gile..sampai leh banje kawan2..bukan la kt tk bg, tp kt nak didik dia supaya hargai sikit betapa susahnya nak cari duit..

azira said...

kan..kan...
ni senang2 je dorang habiskan duit bila dorang xtau betapa susahnye nak carik duit tu,,,

Post a Comment

 

AZIRA RAHMAN Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea