Tuesday, 25 October 2011

takot vs berani

Posted by azira rahman at 10:07

dulu aku seorang yang penakut nak bawak kereta..even aku dah ade lesen since aku habis SPM dolu-dolu lagi.   kalau ikot tempoh masa aku dah ada lesen ni kirenye aku ni pemandu yang boleh dikategorikan CEKAP la jugak. yela, dah 4 tahun kan aku ade lesen.

tapi memandangkan aku tak berani plus rasa takot yeng berlebihan bila pikirkan akibat yang akan berlaku, aku tak drive lansung. LANSUNG ok..banyak je alasan aku bagi kat im sebab taknak drive. dengan membe-member aku lak aku buat diam je. padahal dorang bergilir-gilir bawak kereta sape yang ade lesen. aku dok seat belakang buat diam je konon tak pernah amek lesen.

so, sejak-sejak balik rumah ni. aku cuba beranikan diri bawak. betul cakap AKU, lawan takot tu berani je. aku dah takot selama 4 tahun, sekarang nak taknak aku kene berani sebab aku dah jadi ketua keluarga sekarang. ALHAMDULILLAH, aku dah ade kekuatan tu sekarang. dulu, nak bawak kancil yang sekecik-kecik alam tu pun aku takot. tapi sekarang, bawak avanza pun dah rasa biase je. tu kekuatan MINDSET kite. orang lain tak boleh tolong kite dalam bab ni. hanya kita yang ada kuasa untuk tolong diri kita sendiri.

actually,
entry ni untuk sorang kawan aku yang sekarang die agak moral down and die still tak dapat nak atasi perasaan TAKOT die tu. aku harap kisah benar aku ni dapat bagi semangat kat die. siyez bib, dulu aku nak bawak kancil pun aku takot. macam ko sekarang, aku pikir macam-macam. nanti excident la, mati kat trafic light la, langgar bontot orang la, masuk parit la. semua tu aku pikir bib. and tu la sebab punca nye aku takde kekuatan nak bawak kereta.

now, aku dah tutup perasaan TAKOT aku tu dalam-dalam. aku timbus die dengan perasaan BERANI aku. and sekarang, aku dah boleh bawak kereta. aku dah boleh bawak adik-adik aku mana je dorang nak p. kalaula aku biarkan perasaan ttakot tu kuasai aku sampai sekarang...mesti aku tak boleh drive lagikan sekarang....

my bib

bib, apa-apa yang jadi aku sentiasa support ko ea. sebab
....AKU SAYANG KO.



6 comments:

meknie said...

wey sama la! aku pun blk cuti ritu baru pandai bawak keta. dulu punya takot nk bawak tu alasan berjela. takot keta calar la, langgar keta lain la. tapi bila dah boleh drive rasa menyesalnya dulu tak lawan perasaan takot tu. ;)

azira said...

kannnn....
semua tu atas kita je kan...kalau kita dok takot sampai bila pun kita akan takot...

CK said...

touched lagi sekali! thanks bu. i've got it under control. da jmpe da td. super tenang, berkat doa mak ayah dgn korg2... btw, I LOVE YOU TOOO lah ibu... :D

azira said...

iye?dah jumpe.....?
happynye aku...see ko dah tenang skrg kan..
sayang ko bib...

ati shariffuddin said...

should be okay now keish. u got a friend here.

azira said...

eh..die xde kawan ke sebelum ni?
die sentiasa ade kawan la atie...

Post a Comment

 

AZIRA RAHMAN Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea