Saturday, 3 November 2012

just found my peace

Posted by azira rahman at 22:40 2 comments Links to this post
lately aku macam banyak serabut, kusot dari tenang. syaz cakap maybe sebab lame aku tak cuti, tapi rasanya tak. baru last week kot aku bercuti, balik rumah lagi tu...haaa

tapi tah la, dah nak kusot serabut jugak kan. kalau dulu time kat ums sure aku akan pergi kat tempat fav aku kalau aku serabut. yela...dulu ums banyak masa free, ade transport. mane aku nak pergi tak payah susah-susah nak mintak permission sesape, nak pinjam transport bagai. redah je....

PANTAI!!!!
yea..pantai dapat buat aku tenang bile aku ade masalah. sumpah tak tipu. duduk sorang-sorang, mengadap pantai yang terbentang luas macam takde penghujung. YA ALLAH, besarnya kuasa kau.! tambah-tambah kalau ada bunyi ombak. rasa macam setiap ombak yang datang tu, sikit demi sikit die kikis aku punya masalah tu.

tapi itu aku punya ubat time kat ums la. sabah boleh la...banyak pantai. mane aku nak? ODEC? TANJUNG ARU? TANJUNG LIPAT?haaa...bersepah kot pantai kat sane. 

tapi..... (tapi lagi.......)

aku sekarang dah menetap kat cameron highland, di ulang cameron HIGHLAND. tanah tinggi beb. mane wa nak carik pantai lagi.?? memang takkan jumpa sampai kesudah la kan. nak tak nak terpaksa la cari ubat ketenagan yang baru. 

alhamdulillah. aku jumpa. 

dengan udara yang sangat nyaman, sunyi, pemandangan cantik...aku rasa tenang sangat walaupun tengah-tengah duduk melepak ni mulut aku tak hentihenti membebel meluahkan ke tidakpuasan hati aku. wa member dengan pokok sekarang. nak cite problem pun dengan pokok-pokok je. huuu sadis je.

still the best view even kene halang dengan pokok

main-main dengan rumput ape tah, cantik.....
bila duduk kat tempat tinggi, nampak burung terbang, terus rasa macam nak jadi burung. boleh terbang nak pergi mana-mana je die suke. rasa nak pergi bukit ni, terbang je. nak pergi bukit seberang...terbang je. bukan la aku ni teringin sangat nak jadi burung. just aku nak kebebasan yang burung tu ade. kebebasan untuk berbuat ape sahaja yang aku nak.

Friday, 2 November 2012

muhasabah diri

Posted by azira rahman at 20:14 2 comments Links to this post
rasanya dah berapa bulan dah aku tak update blog. sebabnye? tak sempat, takde masa, malas. well itu semua alasan biasa aku bagi kan....sejujurnya. aku malas.

harini aku terasa sangat nak muhasabah diri ni. umur aku dah 23 tahun. tapi aku macam tak de arah tujuan. mean aku, hidup aku macam takde panduan. orang lain sentiasa melakukan perubahan ke arah kebaikan. tapi aku, apa perubahan yang aku buat?perubahan ke arah keburukkan ke?

aku nak berubah. sumpah! sentiasa ada niat untuk aku berubah jauh dalam hati aku ni. tapi macam ade certain sebab yang menghalang. aku pun tak tau apa yang menghalang aku untuk berubah tu. kawan-kawan kah? persekitaran aku kah? nafsu kah? atau diri aku sendiri?

ya ALLAH, bantulah aku. bila aku balik rumah, jumpa adik-adik aku. aku sedih. aku seharusnya jadi contoh, jadi model untuk adik-adik aku contohi. pakaian tak mencerminkan muslimat lansung, padahal ibu abah pakai sopan, ikot kehendak agama. kenapa aku liat sangat nak ikot? malu ke?dem u azira! tengok angah, die boleh pakai baju labuh, besar2, siap pakai sock lagi. aku? kadang-kadang aurat pun tak mampu nak tutup. bangga sangat ke dengan aurat tu?cantik sangat ke kulit aku ni?cantik sangat ke rambut tu?

harap sangat aku akan cepat mendirikan masjid. aku dah tak boleh hidup macam layang-layang lagi dah, makin sesat aku dibuatnye. cukuplah sepuluh tahun hidup bergelumang dengan dosa dan noda. insyaallah, aku sedang cuba untuk berubah. 

Monday, 1 October 2012

please forgive me

Posted by azira rahman at 00:29 0 comments Links to this post
again...

i made another mistake.

sadly, i didn't regret it.

YA ALLAH...

please guide me... 

Wednesday, 8 August 2012

quick update

Posted by azira rahman at 23:49 2 comments Links to this post
assalamualaikum..

sedar tak sedar dah masuk hari ke 19 kita berpuasa kan. selama aku tak tulis blog ni dah macam - macam perkara yang jadi. ada yang best ada yang worst. bagi aku yang worst lagi banyak dari best. tapi sebab aku pandai manage emosi aku, yang worse tu lansung tak effect aku punya daily life.

meh la aku update apa yang jadi kat aku sepanjang 2 minggu ni kan.

1. OBON SEASON. obon season ni adalah satu pesta bunga kat Japan. kire time ni semua penduduk Japan akan berpusu-pusu beli bunga. for what reason, sungguh aku tak tau. tapi time ni kire peak la jualan bunga tu. kalau biasa-biasa sehari dalam 300 hingga 400 kotak. tapi bila season jumlah kotak boleh mencecah sampai 1.5K. haa kagum tak? so sepanjang season berlansung, semua officer akan dibekukan cuti n lepas tu kene kerja malam. sape nak tido kat farm lagi baik. well aku sangatlah tak kesah kalau nak suruh tido kat farm sebab bos bagi elaun beb. 3ratus setengah, free2 sapa tak mau kan..........

2. KES GADOH. aku rasa aku dah selalu sangat mention pasal ketakpuasan hati aku kat entry sebelum ni kan. let say aku namakan mamat ni SUMBAT. ok, si sumbat ni reka macam-macam cerita pasal rumet aku. at first memang aku percaya dengan cerita die and sampai lah satu hari aku dengar die cakap satu auta yang aku tau faktanya. eh faham x?macam ni la...die cakap pasal gaji penjawat kerajaan, padahal aku sangatlah tau pasal gaji penjawat kerajaan sebabnya selalu sangat aku tengok kat internet. start hari tu, aku mula korek sikit-sikit kesahihan cerita yang aku dengar dari sumbat tu. aku tak tanya orang lain, aku terus tanya tuan yang die reka-reka cerita tu. sangkaan aku tepat. semua cerita yang die sampaikan sebelum ni semuanya rekaan die semata-mata. alhamdulillah, nasib baik aku tanya, kalau tak mesti aku dah buat salah benci orang yang benar. orang yang salah pulak aku sokong2. tapi masalahnya sekarang, sumpat salahkan aku seratus peratus. "baru datang 2 3 hari dah buat orang gado." ni ayat die. aku ingat sampai sekarang. memang la, sebabnya aku datang menegakkan kebenaran. mungkin orang lain bodoh semua percaya bulat-bulat cerita ko. tapi bukan aku. yang lain dengar, percaya, and terus pandang serong kat fia. tapi aku dengar, perhati, and dapatkan kebenaran. simple. so sekarang aku memang takkan bercakap dengan die dah. tah la, rasa benci betul dengan die sekarang.

3. RAYA!!!! palingggggg ditunggu-tunggu. rasa tahun ni mesti lain sangat rasanya kan. dah dapat feel sikit-sikit bila adik-adik dah start cakap berapa dorang mau duit raya. bila aku dah start tuka duit seringgit untuk bagi kat kezen-kezen. yaiii ini rupanya perasaan beraya orang yang dah bekerjaya. huhu. tak pe la adik-adik ku, setahun sekali je along nak bagi duit kat korang. tak sabar nak balik raya. miss my mommy, daddy, sista dengan miowth. 

4. TERAWIKH. yea. ramadhan ke 19 baru aku nak merasa pergi terawikh, kesian kan. tu pun hampir tak dapat pegi sebab im balik malam, fia cakap die letih mau tido awal. sebelum ni season tido kat farm. malam ni baru balik tido kat rumah. nasib baik laaaaa ade chaa, bawak aku pergi masjid. walaupun die tak ikot sembahyang sekali die still dapat pahala sebab hantar amek aku sembahyang. tq chaa....insyaallah, aku nak penuhkan malam-malam terakhir ni dengan terawikh. amin

rasanya setakat ni dulu la. dah almost midnite ni. harus tido, kalau tak esok mesti terlepas subuh.

Wednesday, 25 July 2012

bertahanlah wahai bumi

Posted by azira rahman at 20:51 4 comments Links to this post

ape perasaan korang bila tengok keadaan macam ni? bukit dibogelkan, tanah diratakan....

*sigh

mungkin bagi orang bisnes ni adalah keuntungan dorang..

tapi bagi aku..aku rasa sakit. seakan2 aku dapat rasakan kesakitan bumi ni. sob3~

Sunday, 22 July 2012

ramadhan-2

Posted by azira rahman at 22:00 2 comments Links to this post
selamat menyambut bulan ramadhan. tak terlambat lagi kan aku nak wish. dah hari kedua berpuasa, tapi aku sehari pun tak puasa lagi. adoiyai apa boleh buat, women excuses. hehe.

selama 2 hari aku tak berpuasa ni jugak la aku menghabiskan lunch hour aku kat rumah indon. miahaha, ade makan beb kat rumah tu. kalau rumah bangla macam malu sket la sebab semuanya lelaki. tapi rumah indon, ape nak malu, dorang pun excuse macam aku jugak. well....

tapi yang tak bestnye ade jugak lelaki indon yang tak puasa, itu yang tak best tu. siap ade 1 family tak puasa lagi. itu memang tak boleh nak buat ape la kan...tak pe la, korang buat la ape korang nak buat. nak tegur bukan nye dorang tak tau, masing-masing dah tua. dah pakcikpakcik pun. malu je kalau aku yang tegur kan.

oh yea, btw aku ada jumpe sekor meow ni kat rumah indon tadi.  


kesian je meow ni kan...tak pasal-pasal jadi avatar. memang keji la sape yang conteng kepala die ni...

selamat berpuasa, jangan lupe niat ye =)

Friday, 20 July 2012

salam ramadhan

Posted by azira rahman at 20:34 1 comments Links to this post
currently aku kat rumah sorang-sorang dikala umat islam berpusu-pusu pergi solat tarawikh. bukan aku sengaja tamau pergi ea. aku ade sebab yang sangat kukuh. hehe

esok dah start puasa, tapi aku tak dapat nak rasa nikmat puasa lagi. nak makan pun tak best sebab perut rasa sakit sangat. macam mana la keadaan puasa esok ea?tak sabar sangat nak tunggu esok.

haa sejak im takde kan, chaa sangat menjaga aku. terrrrrharu sangat ni. offer nak belikan lunch, tanya dinner dah makan lom, siap ajak pergi tarawikh lagi. bestnye kan bile dikurniakan kawan macam ni. aku sejak-sejak kenal kawan-kawan im aku dah dapat rasa yang aku ngam gile dengan chaa je. dengan die je aku nak bergurau pun. kalau dengan orang lain, sori la.

ok la...
selamat menyambut bulan ramadhan. bagi yang boleh puasa, puasa elok-elok, jangan ponteng. bagi yang tak boleh tu, jangan la makan terang-terang ea. hormat sikit orang puasa tu. kurang-kurangkan lah mengumpat. ini ingatan untuk diri aku sendiri jugak.


p/s: jangan lupe niat puasa untuk sebulan terus.

Sunday, 15 July 2012

fitnah lebih besar dosanya dari membunuh

Posted by azira rahman at 21:56 2 comments Links to this post

" ko nak tau tak, die tu perangai buruk gile. pastu suke cakap belakang. nak semua dia yang bagus. bla blabla"

aku yakin 90% korang pernah alami keadaan ni. aku yang baru masuk tempat kerja baru pun dah disogokkan dengan pelbagai keburukkan perangai orang. tapi kesian la kat orang yang menyampaikan cerita buruk tu sebabnya aku sikit pun tak terpengaruh dengan cerita busuk die tu.

mungkin akan ada orang dungu yang akan percaya cerita yang dia sampaikan tu bulat-bulat tanpa ada usul periksa. memang wujud orang macam ni. lepas dia percaya, mula la orang yang dicakap buruk tu dipandang serong. semua pun tak mau nak kawan dengan die. 

actually keadaan ni memang betul-betul terjadi kat aku. terjadi kat persekitaran tempat kerja aku yang baru. masuk-masuk je daftar kerja terus dapat dengar semua cerita tak enak. mesti korang ingat yang sampaikan cerita busuk tu perempuan kan. well biasa la, perempuan mesti akan di kaitakan dengan suka menjaja cerita.. tapi dalam keadaan aku ni lain pulak, yang menjaja cerita tu seorang kaum ADAM. wah sungguh aku tak sangka ada kaum adam bersikap sedemikian rupa.

ok berbalik pada topik asal. macam macam cerita dia cerita kat aku untuk memburukkan ita (bukan nama sebenar). semua apa yang die cerita semua aku simpan kemas dalam otak aku ni. aku simpan kemas bukan sebab aku nak percaya bulat-bulat, tapi sebab aku nak nilai sendiri kebenaran apa yang dia sampaikan tu. aku nak bandingkan sendiri cerita tu dengan perangai sebenar ita. 

sampai satu masa bila aku dah rasa aku rapat dengan ita, terus aku tanya ita kebenaran tentang semua cerita yang di sampaikan. sah. semua ceita tu hanya rekaan. sedih bagi sapa-sapa yang percaya dengan cerita rekaan die tu. aku betul-batul tak faham apa yang dia dendamkan dengan ita sampai macam-macam fitnah die taburkan pasal ita. tak tau ke die dosa fitnah itu lebih besar dari membunuh??

so sekarang, aku dah tau mana kaca mana permata. mana aku harus percaya, mana aku harus jauhkan diri. alhamdullillah, aku dikurniakan dengan akal fikiran yang sempurna untuk menilai kebaikkan dan keburukkan. tak selamanya aku tenggelam dalam cerita rekaan dia. doa aku, dia cepat-cepat sedar tentang dosa yang die sedang buat. and bagi aku, aku tak pernah ada kawan macam tu. sori, aku tak sanggup nak berkawan dengan kau si penabur fitnah.

Friday, 13 July 2012

salam jumaat

Posted by azira rahman at 10:22 2 comments Links to this post
SALAM JUMAAT.

macam biasa, hari jumaat adalah hari offday aku. so harini aku decide nak offday setelah 2 minggu berturut-turut tak offday. sengaja aku pilih nak bercuti sorang-sorang. nak tenangkan fikiran sikit. kadang-kadang kita kena lari jugak dari orang yang kita sayang kan...

sedar tak sedar lagi seminggu je lagi nak masuk Ramadhan. tak sabar sangat rasa. mungkin dalam seminggu je la aku sempat berpuasa kat rumah. maksud rumah disini adalah rumah sewa aku la, bukan rumah kat hutan kampung tu. so sekarang dah jadi macam zaman aku study dulu-dulu. puasa sendiri-sendiri. wuuuu~sedih jap. nasib baik la boleh raya kat rumah.

erk, apa aku nak buat offday harini ea?suggest?planning aku just nak online shopping. survey semua shopping blog. miahahha. pastu kalau bosan tengok je la running man. smart kan!

Sunday, 8 July 2012

bodoh sombong

Posted by azira rahman at 21:46 2 comments Links to this post
sampai mana tahap kesabaran korang?

tahap kesabaran aku bergantung kepada sapa aku berkomunikasi. if aku berkomunikasi dengan kawan-kawan baik aku, haruslah tahap kesabaran aku setabal kamus dewan. tapi bila aku tengah berkomunikasi dengan orang yang aku tak suka, x ngam la..tahap kesabaran aku boleh menceceah 1/4 nipisnya kulit bawang tu.

haa punya la aku nak tekankan betapa nipisnya tahap kesabaran aku bila aku deal dengan orang aku tak suka. so, malam ni ada orang yang aku memang dah tak suka sejak kesian lama, nak uji tahap kesabaran aku. nasib die la...memang dapat hamun la dari aku kan.

aku pun agak terkejut dengan diri aku tadi. kenapa aku nak melenting sangat?hal kecik je yang die dok berbalah dengan aku tadi. pasal isu kutip duit untuk belanja makan. sori aku akan mencarut bila pikirkan insiden tadi. that sial keluarkan isu kenapa tak nak share duit makan macam sebelum ni dah? eh aku rasa itu takde kaitan lansung dengan die. tapi die yang kepoh-kepoh bising cakap kami ni susah la, berkira la.  

erk, mampus kat aku la nak bagi duit untuk makan ke x. aku makan pakai duit die ke?tak rasanya..selama ni makan same pun, kebanyakkan im yang bayar. so, apa jadah die nak bising? kalau kutip pun..aku tak makan kat rumah. makin syiok la kawan sekaum die tu berbelanja duit aku kan. suke-suke beli apa-apa yang die nak makan. camtu?

blah la.

now aku dah rase makin bengkek dengan die. dah la bodoh sombong. ketara sangat kot bodoh die tu, pastu nak belagak pandai. sila pergi mampus la. 

sedih betul.....aku penat-penat je masak sampai pedih tangan-tangan aku. tapi sebab that sial, mati selera aku nak makan. ibu......i need u la ibu.....

Wednesday, 4 July 2012

seperti kucing bercakap dengan ikan

Posted by azira rahman at 19:22 2 comments Links to this post
sedar tak sedar sekarang dah 4 july. cepat je masa berlalu. rasa macam baru-baru je lagi aku masuk kerja kat situ. tapi sekarang aku dah kene ikot bos meeting dengan customer. ok je nak suruh aku meeting dengan dorang. aku siap dah berangan nak speaking habis-habiskan sebelum aku masuk meeting room tu.

alih-alih bila aku masuk je aku jadi macam badut je. mananya tak, sebelah pihak cakap cine sebelah pihak lagi cakap jepun. adeh, serious aku lupa yang orang jepun kureng guna English. yang staf cine kat campany aku tu pun beragak la, xpayah la cakap cina terus-terusan. macam badut sarkas dah aku tadi. apa-apa je yang dorang cakap semua aku angguk kepala. tah dorang kata apa kat aku pun aku tak paham lansung. so, tak berguna pun la aku punya angan-angan tadi. kehkehkeh

actually bos suruh aku ikot dorang meeting sebab nak suruh aku belajar. sebabnye lepas ni bos nak upgrade aku jadi marketing officer. perghh upgrade tu, dah macam software dah kan. haha. pape je la bos, upgrade la aku jadi pape pun, janji aku ade kerja tak dok saje buang masa.


Monday, 2 July 2012

tolong jangan buat pandai =)

Posted by azira rahman at 20:51 4 comments Links to this post
harini terjadi 1 incident kat aku. incident ni kecik je, tapi aku still nak tulis kat sini. as pengajaran la....

tugas aku buat meeting agenda. memang setiap minggu aku akan busy la hari ahad dengan isnin sebabnye meeting hari isnin. aku pun dengan susah payah bertungkus lumus la buat tugasan yang diberikan. harus la aku nak kerja aku perfect kan. aku tak suke kerja halai balai, and aku tau orang lain pun tak suke.

tengah-tengah aku kyusuk buat kerja tetiba aku terima satu teguran. well, aku bukan orang yang tak boleh terima teguran. aku boleh je terima as long teguran tu betul.

pernah tak korang belajar kat sekolah pasal huruf AEIOU? kalau dalam English, kalau jumpa apa-apa perkataan yang bermula huraf AEIOU ni kene letak AN kan kat sebelum ayat tu. contohnya la. 

I ATE AN APPLE EVERYDAY. 
SHE GIVE YOU AN UMBRELLA

tapi..pernah tak korang dengar perkataan ni?

HE WEAR AN UNIFORM TO SCHOOL TODAY.

ade pernah dengar tak?kalau-kalau ade cikgu korang ajar sebelum uniform kene ade an? seriously, aku bengang gile tadi. sampai sanggup call adik aku time keje. sebab nak kan kepastian. yela, mana tau aku sorang je yang tak pernah dengar kan. manenye tak, sebab die sangat-sangat confident dengan ayat 'AN UNIFORM' die tu. 

yang buat aku marah snagat tu, konfident die tu. bersungguh-sungguh die cakap die betul. last-last memang jadi bahan gelak aku la kan. hey, dengar pun dah boleh tau la salah. takkan tu pun nak kene ajar. kate budak university. tapi benda darjah 1 ni pun boleh salah...apa da...

ayat aku 
"attention to all officers and workers, please wear a uniform for customer visit"

ayat die
"attention to all officers and workers, please wear an uniform for customer visit"

bangang tak bangang???
actually aku pun tak berapa nak pandai english ni. aku pun tak sure if kalau dah ada ALL/MANY atau apa-apa perkataan yang dah menunjukkan banyak/ramai, perlu ke ada S lagi kat hujung perkataan tu?macam "all officers" perlu ada s ke x ea?aku tak pandai, tapi aku tanya. bukan aku buat pandai.

Friday, 29 June 2012

teguran mendewasakan kita

Posted by azira rahman at 23:46 2 comments Links to this post
hai.

lately..hampir setiap hari aku berhadapan dengan rungutan office mate aku pasal kerja/tugasan dia. pasal orang atasan complain sebutaan die la, pasal orang atasan complain pasal tugasan die la, orang atasan complain macam-macam lagi la. 

minggu ni kiranya aku dengar aduan dia pasal ni boleh kata sepanjang hari la. well, bagi aku benda tu  tak patut nak di ambil hati pun. dorang bukan saja-saja kutuk maki hamun saja-saja. dorang tegur kesalahan kita kot. as a beginner, kita kena terima la semua teguran tu. 

contohnya la. baja FUSED. in english lain kan sebutan die. tapi die sebut tu dalam sebutan melayu. boleh bayang kan apa jadi dengan sebutan tu. orang atasan pun tegur la, sebutan salah. nanti bila deal dengan supplier mesti la company yang malu kan. company besar, tapi nak sebut perkataan english pun salah. tapi member aku ni macam sentap dengan teguran tu. tak patut rasanya kan....

aku sampai sekarang tak de la nak rasa sentap bila kene tegur. sebab aku tau salah aku, aku tau mana aku patut belajar lagi. memang aku nampak dorang macam selalu nak carik salah die. and part tu aku pun tak berapa nak faham la. hari-hari die jadi bahan marah orang. 

aku admit la. die bukan la fast learner. so orang lain kene la faham kan. ala, kalau letak orang lain kat tempat die, orang tu pun belum tentu dapat buat apa yang die buat. so kat sini, pendapat aku la...member aku ni seharusnya tak cepat sentap. hey..small matter je la. 

Monday, 18 June 2012

lelaki kuat merajuk...pandangan?

Posted by azira rahman at 22:58 1 comments Links to this post
apa pandangan/ pendapat korang pasal lelaki yang kuat merajuk?

mean aku kat sini, lelaki tu kuat merajuk even sebab-sebab yang kecik je. annoy kan. bagi aku la kan. kerja-kerja merajuk ni kerja perempuan je. lelaki tugas dia memujuk. kat sini aku bukan nak menunding dekat sapa-sapa ea, tapi aku just nak meluahkan perasaan aku. yela, dok tempat baru, persekitaran baru, kawan baru..dengan sape la nak meluahkan perasaan..blog je la kan....

lelaki yang aku kenal ni dia sangat kuat merajuk. bila korang dengar apa sebab dia merajuk sure korang rasa nak tapak2 muka die tu. sebab yang sangattt kecik. contohnya la, sebab berebut tempat tidur. well, selama aku kenal lelaki ni kan. tak pernah lagi la aku dengar dorang memilih pasal tempat tidur. setahu aku la kan, mana tempat dorang melepak situ la dorang tidur selagi lantai ada alas. itu je kot yang dorang perlukan. selimut ke bantal ke itu lain cerita. ini boleh apply kat kk je la. cameron xboleh sebab sejuk. nak tak nak selimut wajib ada. mamat tu, sebab tak dapat tidur kat tempat yang die nak tidur, terus die merajuk tidur dalam bilik sorang-sorang. wat the....rasa nak tapak tak?

and tadi, die berebut nak duduk mana dalam kereta. masing-masing taknak mengalah sebab masing-masing nak duduk depan. fine, yang tu aku mengaku la yang mmbe aku salah la. sebab kereta tu dia yang masuk dulu, member aku masuk kemudian. tapi tak perlu la sentap sampai habis kerja kan. bullshit gila. kecik sangat kot hal tu.

susah betul nak deal dengan orang macam ni. cakap sikit nak sentap, cakap sikit nak sentap. well 1 je aku boleh cakap, ADA AKU KESAH?!!

miahahaha..nnite!!!

Wednesday, 13 June 2012

Posted by azira rahman at 22:51 3 comments Links to this post
hai...harini dah masuk hari ke 4 aku kemalangan..luka pun masing2 dah kering. cuma kalau berlanggar dengan apa-apa still rasa macam ngilu gile la. sekarang nak mandi bersih-bersih pun dah boleh dah. kalau 3 hari lepas aku mandi cukup syarat je.  syarat mandi basah la kan..hehe. maunye tak, punya la pedih tangan ni bila kene air. pastu macam mana la jugak nak gosok2 semua tu kan. memang tak la. tapi alhamdulillah la, dah makin kering.

member aku, still macam tu. still tak boleh jalan. erm biasa la tu. orang tak pernah excident memang akan rasa manja sikit. eh bukan manja la, ape tah perkataan beyul u describe mende ni ea?berwaspada ok ke? menyesal jugak la aku keluar jugak malam tuu. tak pasal2 dah susahkan hidup anak orang.

bila benda dah jadi im cakap.."sebenarnya aku ade gak rasa berat hati nk bg die kua, tapi dah die nak kuar sangat aku cakap ikot suke la"..herm, kalau im cakap tak bagi confirm aku tak kuar punya la. ingat aku berani sangat ke?tapi dah die cam tak kesah and aku ni style nak sangat berdikari. aku pun kuar la. last2 ni yang jadi. memang dah takdir rasanya kan.

aku nak tulis macam2 kat sini. tapi perasaan malas tu membuak2.tah kenapa la.....

Monday, 4 June 2012

jangan balas dendam ye..

Posted by azira rahman at 22:20 0 comments Links to this post
hai.

lama betul tak berblogging sampaikan aku tak sure aku nak start dari mana. *sigh.

ok la. sekarang ni kan cuti sekolah. so haruslah banyak kenduri kendara kan. well itu perkara biasa. tapi yang luar biasanya ialah apabila yang kawin tu kenalan-kenalan aku. sebab apa jadi luar biasa? sebabnya aku sekarang dekat cameron highland, member aku kat kedah. sangatlah tak best bila tak dapat nak pergi kenduri kawin dorang. eh sekali seumur hidup je kan...sob3~

bila jadi macam ni terus aku rasa takut. ye la..aku ni pun dah tak lama mana dah nak hidup membujang. kang member salah faham ingat aku saja-saja je takmau pergi kenduri dorang tak ke haru? sape la nak datang kenduri aku nanti? dah la kenduri kat kampung tu memang susah gile la nak nampak muka aku ni. haiyaa. harapkan member je la nak datang meriahkan majlis aku.

member yang kawin..sila jangan salah faham okeh. bukan aku saje suke-suke tamau pergi kenduri korang. aku kerja jauh, aku takde banyak cuti, aku susah nak balik. haa amek kau punya banyak alasan aku bagi. sori tau. kenduri aku nanti jangan la korang balas dendam lak ea....








p/s: teringat kata bos time meeting tadi " korang kawin la cepat-cepat. boleh save bilik, save katil. saya boleh sponser maa kenduri kamu"...miahaha~awesome bos being awesome!

Saturday, 2 June 2012

Posted by azira rahman at 23:26 0 comments Links to this post
seriously..aku nak hupdate belog. time keje bukan main mencanak-canak lagi idea datang main-main kat otak aku ni. macam mengejek-ejek aku buat kerja je tau. then sampai je rumah, terus hilang mood nak berblogging tu. asyik melayan 9gags je. harem je kan. xpe la...ade rejeki ade la kan..haha boleh ka macam tu?

Monday, 21 May 2012

....happy work

Posted by azira rahman at 22:32 0 comments Links to this post
hai. harini isnin dah. maka, dah genap seminggu aku kerja. alhamdulillah semua nya baik-baik je. walaupun terlalu banyak drama yang dorang persembahkan, yang dorang cipta. lantak korang la. janji gaji aku masuk. ye dok?

makin banyak benda baru yang aku dapat belajar kat sana. especially pasal bunga kekwa la. perasaan paling best bila korang dapat kenal nama-nama bunga tu. serius lepas aku dah kenal nama bunga semua tu, aku makin terasa nak sangat tau lebih mendalam pasal bunga. iye, itu bukan bidang kerja aku. tapi aku sendiri minat nak belajar benda tu.

nak sangat aku tau bila bunga tu boleh harvest, takat mana batang tu nak dipotong?baja apa guna. semua-semua la. best ok. benda yang paling aku suka kat opis tu..bau bunga kekwa. tau tak bunga kekwa bau macam mana?herm...bau dia susah sikit nak describe, tapi unik. certain rang je kot dapat bau ni. hehe

aku dengan kak k suke betul bau bunga kekwa. swit je. actually kan, aku nak sangat show off tempat kerja aku kat sini. nak tunjuk semua-semua. tapi terlupa nak ambil gambar. macam mana mau show off kan. tak best la kalau setakat bercerita je, no pic no prove rite? hehe

insyaallah esok aku pergi tangkap gambar semua ea.


Monday, 14 May 2012

admin officer..ok laaa

Posted by azira rahman at 22:38 0 comments Links to this post
hai. now i'm here. at CAMERON HIGHLAND. not so wow la. mananya tak, nagis-nagis aku time nak pisah dengan family semalam. teruk jugak la aku nagis and dah lama sangat kot aku tak nangis macam tu. mula-mula aku dah sedih sikit and air mata ni dah start keluar tapi still boleh cakap la.

aku nangis memang tak reti cover punyala. atiqa dah start nyanyi-nyanyi lagu kat aku. tah apa lagu tu aku tak ingat, tapi ada la cakap 'mata along merah, along nagis'. lebih kurang la.....tapi last-last time betul-betul nak balik die yang nagis teruk. sama naik dengan aku je. haha.

aku rasa buat masa sekarang memang die xleh dengar suara aku lansung la. asal aku call cakap dengan die je mesti die nangis. herm, saba ye adik. along pun rasa yang sama, asal call rumah je mata nak basah je. tah kenapa tah. nyah sesuka hati je kutuk2 aku nangis. nak buat macam mana dah air mata ni yang nak keluar. kan adik kan.....

kerja?

so far kerja tak de sangat, sebabnya tadi first day aku. gaji dorang bagi rm1500 je. baloi x?bagi aku ok je sebab kerja aku bahagian admin. admin bukan banyak sangat pun kerja. so , tak mau la tamak sangat kan. FYI, kat atas tu sejukkk sangat. bagi aku la. sepanjang2 masa aku pakai sweater tadi. tapi budak lain selamber je xde pakai sweater. biasa dah kot.....

ok la..nanti aku update lain k. nak setel tengok running man pastu nak tido. 

Thursday, 10 May 2012

tanda tanya

Posted by azira rahman at 19:33 5 comments Links to this post
kalau nak ikutkan, lagi 3 hari aku bakal mula bekerja. sadly, aku takada mood lansung nak keja. banyak sangat isu yang bermain dalam kepala otak aku ni. mana aku nak stay nanti?macam mana kalau aku homesick?seriously aku akan homesick punya. dapat ke aku beribadah macam biasa. maksud aku kat sini, solat aku. terjagakah solat aku?ada dorang sedia tempat solat tak?ada kiblat tak?see...tu baru sikit aku keluarkan. macam mana dengan meow-meow kat kat rumah ni?sapa nak jaga dorang?macam mana kalau ibu bagi dorang kat orang lain...no wayyy...aku takmau! 

tapi pikir-pikir balik, pasal rumah tu. if aku kerja mana-mana pun aku still akan berdepan dengan masalah rumah sewa ni kan. ok, abaikan pasal rumah tu. noo....otak tak dapat nak abaikan. lagi 3 hari aku nak kerja and then aku still tak tau mana aku nak stay. what the..

the truth is, ade rumah sewa kat sebelah rumah im. tapi masalahnya dorang takmau aku masuk. ni yang aku tak paham sangat ni. dorang tak pikir ke?if dorang jadikan aku penyewa kat situ, dorang boleh jimat dorang punya belanja untuk sewa?eh bukan sewa je. segala bil air, bil letrik semua dorang dapat jimat. haih dorang ni belajar takat upsr je ke sampai tak boleh pikir? well maybe la dorang nak keselesaan. ahh bullshit la kau. 'kau' aku guna sebab yang tak bagi aku masuk tu sorang je, and die nak buat bilik yang bakal kosong tu jadi store. bodoh!

part ibadat aku lak. jujur aku cakap, aku tak rasa dorang solat. tah la, aku pun tak tau kenapa aku boleh pikir macam ni. if aku salah anggap kat korang, sori ea. nt kalau la aku dah ada rumah sewa, mana kiblat aku?nanti aku nak solat kat atas tu, mana kiblat aku? sangat susah hati bila pikirkan benda ni. mungkin dulu aku tak pentingkan solat, aku ikot je flow orang sekeliling aku. kalau aku dengan orang yang nak solat..aku solat. kalau aku dengan orang yang tak solat, aku tak solat. tapi sekarang aku dah berubah. aku dah tak tinggal solat. so how la aku nak beribadat kat tempat tu?howwww.......!!!

meow! ni jugak 1 kegusaran aku. seriously, aku takmo tinggal dorang. aku nak bawak dorang dengan aku. tapi masalahnya aku still tak ada rumah sewa. macam mana la nak bawak dorang semua. buatnya aku tinggal kat rumah, lepastu ibu bagi dekat orang. mau meraung aku.

seriously aku rasa macam takmau kerja. tapi sampai bila aku nak macam ni kan. aku nak tau sangat status rumah sewa aku tu. at least aku dapat menyewa bilik dengan sapa-sapa dah cukup elok. kalau ko tumpangkan aku, aku boleh je share bayar sewa dengan ko. takde masalah semua tu. sekarang aku kecik hati dengan im, merajuk la jugak. so aku xleh nak contact dia lagi la even aku dah desperate gile nak tau pasal rumah sewa tu. ibu dah tau yang aku ada masalah rumah. so ibu, along lepaskan semua ni kat ibu. kalau ibu tak bagi along kerja sana pun along tak berapa nak terkilan sebab terlalu banyak buruk dari baik.


ni lagi satu sebab kenapa aku berat hati nak pergi.....

Wednesday, 9 May 2012

kisah seekor apple

Posted by azira rahman at 10:02 3 comments Links to this post
semalam dalam area pukul 1 aku rasa, apple masuk bilik aku sambil mengiau. as usual la aku akan panggil die naik katil. just tepuk2 tilam je, nanti melompat la die naik. tapi kali ni lain sikit...dia macam lambat-lambat je nak masuk bilik pun. mula la aku rasa tak sedap hati, dalam mamai-mamai aku bangun la jenguk apa yang membuatkan die lambat masuk bilik aku tu. then aku nampak die gonggong something. mula la aku xsedap hati. macam last time die gonggong burung. xpe la kecik je burung tu. kali ni die gonggong tikus weh. punya seram. besar boleh tahan la. separuh dari size anak-anak dia. fuuuu. apa lagi, terus panggil ibu la. ibu la buang tikus tu. sebab aku still rasa geli dengan dia, aku kunci pintu. tak mau bagi die masuk, geli kot ada kesan-kesan tikus nak tido dengan aku. 3 kali jugak la aku bangun semalam sebab sedar dia masuk bilik melalui lubang kat atas tu. *sigh. last-last aku dah xtahan..aku lari pergi tido bilik baby. sebabnya bilik baby xde lubang lansung. memang die tak boleh masuk pun. dapat la aku tido sampai pagi. lepas subuh pun aku sambung tido lagi. sampai la aku terjaga sebab terdengar bunyi mengiau kat betul-betul depan pintu bilik baby. terus rasa macam.."ala...ciannya dia. dari semalam die nak main dengan aku, nk tido dengan aku". terus aku bangun, amek die bawak pergi toilet. kasi mandi itu meow. haha. now dah bersih, menempel je tepi aku ni. paling lawak nak jilat badan pun nak duduk atas badan aku. aigooo manja betu meow sekor ni.

Saturday, 21 April 2012

jawi. penting x?

Posted by azira rahman at 16:45 1 comments Links to this post
korang ada adik kecik tak?maksud aku yang dah bersekolah..dia pandi baca jawi tak? kalau pandai, alhamdulillah la. kalau tak, pernah tak korang terpikir kenapa dorang tak pandai. or memang korang sendiri tak pernah ambil tahu?

sebagai orang islam, kebolah membaca jawi adalah sangat penting. jawi ni ibarat pengenalan orang islam la. macam bahasa melayu lambang orang melayu. kalau orang melayu tak cakap bahasa melayu, tak tulis salam bahasa melayu ada lagi ke orang nak gunakan bahasa melayu tu?

same here. kalau orang islam sendiri tak menggunakan tulisan jawi, korang nak harapkan sapa lagi gunakan bahasa jawi ni? orang cina? orang india?

setalah hampir sebulan aku jadi cikgu pendidikan islam. makin banyak kelemahan yang aku nampak dekat budak-budak melayu. sejujurnya aku sedih dengan attitude dorang. tak pandai baca alif ba ta.? tak apa. tak pandai nak mengeja jawi? tak apa.

what daaa....betapa bahasa jawi di remehkan, dipandang rendah. aku rak rasa bahasa jawi akan dapat bertahan lama lagi. student memang dah sangat kurang yang pandai mambaca ayat dalam jawi. tak macam zaman aku sekolah dulu. bila aku push suruh dorang belajar, dorang buat endah tak endah.

marah?? tak la aku marah sangat. ayat yang betulnya ku keciwa. yea, aku mengaku. aku bukanlah orang yang pandai jawi sangat pun, tapi aku sejak-sejak mengajar, sejak-sejak tengok tingkah laku murid terus aku rasa nak mendalami lagi bahasa jawi ni.

parent la sangat-sangat memainkan peranan. kalau rasa diri tu tak berapa nak berilmu lagi, xpayah la ade anak ea. macam rosakkan masa depan negara je. sekian

Friday, 20 April 2012

babai cikgu, hye supervisor

Posted by azira rahman at 10:03 1 comments Links to this post
hai,
dah lama aku tak berblogging. sampaikan sekarang kerja aku sebagai cikgu ganti pun dah nak sampai ke penghujungnya. cepat sangat kan masa berlalu. rasa macam baru je lagi semua-semua ni terjadi. alhamdulillah la, rezeki aku murah. and alhamdulillah jugak la sebab im nak tolong aku untuk dapatkan kerja. susah payah dia tebalkan muka apply kerja untuk aku. and sekarang aku dah diterima. so, sekarang ni just terpulang kat aku je la. bila nak start kerja. apa-apa pun aku still kena habiskan jadi guru ganti tu. kesian student kalau aku tinggal dorang macam tu je. dah la tak berapa nak pandai, aku tinggal terkontang kanting 2 minggu takde cikgu mau bengong terus dorang nanti. so, seawal-awalnya aku start kerja 4 haribulan la. sebab 3 haribulan last aku mengajar. fuh sangat tak sabar. thanks kat im. kalau bukan sebab dia tolong aku tak rasa aku akan dapat kerja tu. alhamdulillah~~


Thursday, 5 April 2012

ilmu elak buli

Posted by azira rahman at 21:55 0 comments Links to this post
aku selalu dengar dari ibu yang adik kene buli dengan budak ni, budak tu, budak sana. haishh kesian je dengan adik aku sorang ni. so, aku dengan berbesar hatinya mengajar la cara untuk adik aku defense diri dia dari kena buli.

"apa-apa yang budak tu buat kat adik, itu la adik balas kat dia. contohnya la, kalau budak tu sepak adik, adik sepak dia balik, kalau die cubit adik, adik cubit dia balik. the harder the best. muahaha *evil laugh. if adik tak mampu nak balas apa yang dia buat kat adik, bagitau kat along je. pandai-pandai along setelkan budak tu nanti. [perghh feeling jadi kak long kawasan pulak]"

bukan apa, penting oo untuk bagi orang ada rasa takut kat kita, so that kita takkan kena buli. macam aku, since aku kecik-kecik lagi abah dah ajar ajaran ni kat aku. jarang sangat la aku nak kena buli. boleh kata sepanjang aku membesar aku takda kena buli la. tapi....gadoh dengan budak laki tu biasa la kan. dayus!

haa paling aku tak tahan dengan budak yang buli adik aku ni, siap pow adik aku suruh belikan air lagi kat dia. padahal muda setahun dari adik aku kot. yang pompuan ni pun........bengong la jugak. ikot je apa budak kecik tu cakap. stress!

Tuesday, 3 April 2012

berkesan ke earth hour?

Posted by azira rahman at 18:24 3 comments Links to this post


ONE DOES NOT SIMPLY SAVE THE EARTH BY TURNING OFF THE LIGHT FOR ONE HOUR.

apa pendapat korang?

since aku pun join earth hour haritu, siap terlebih off light 10 minit lagi tau, aku mula terpikir balik lepas aku nampak gambar kat atas ni. bagi aku, beliau yang create gambar ni sangat betul. 

yela, if kita bersusah payah support earth hour, light off sejam, tapi kalau syarikat-syarikat besar, kilang and semua company lain yang menyumbang kepada global warming still buat apa yang dorang buat sekarang ni. tak guna jugak kan. sama je kesan die, global warming still bertambah ada la.

dalam kes lain pulak, contohnya kat KLCC haritu. fine, dorang beramai-ramai support earth hour. good la. tapi bila dorang ramai-ramai nyalakan lilin. watda? rasanya macam sambutan malam membebaskan carbon dioxide pulak. seriously?! dorang ni tak tau ke apa yang baik untuk bumi?

yea..mungkin la dorang tak tau. tapi....useless la rasa earth hour ni, selagi adanya company-company besar yang tak membantu lansung untuk kurangkan global warming.

THINK!




p/s: ini just pendapat aku, if korang rasa aku tak betul sila bagi opinion korang.

Saturday, 31 March 2012

picture | men and woman

Posted by azira rahman at 08:08 0 comments Links to this post
DIFFERENCES BETWEEN MAN AND WOMAN 



tazkirah pagi

Posted by azira rahman at 07:46 0 comments Links to this post
25 PESAN LUKMANUL HAKIM KEPADA ANAKNYA


1. Hai anakku: ketahuilah, sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam, banyak manusia yang karam di dalamnya. Bila engkau ingin selamat, agar jangan karam, layarilah lautan itu dengan SAMPAN yg bernama TAKWA, ISInya ialah IMAN dan LAYARnya adalah TAWAKKAL kepada ALLAH.

2. Orang-orang yang sentiasa menyediakan dirinya untuk menerima nasihat, maka dirinya akan mendapat penjagaan dari ALLAH. Orang yang insaf dan sedar setelah menerima nasihat orang lain, dia akan sentiasa menerima kemulian dari ALLAH juga.

3. Hai anakku, orang yg merasa dirinya hina dan rendah diri dalam beribadat dan taat kpd ALLAH, maka dia tawadduk kepada ALLAH, dia akan lebih dekat kepada ALLAH dan selalu berusaha menghindarkan maksiat kepada ALLAH.

4. Hai anakku, seandainya ibubapamu marah kepadamu kerana kesilapan yang dilakukanmu, maka marahnya ibubapamu adalah bagaikan baja bagi tanam tanaman.

5. Jauhkan dirimu dari berhutang, kerana sesungguhnya berhutang itu boleh menjadikan dirimu hina di waktu siang dan gelisah di waktu malam.

6. Dan selalulah berharap kepada ALLAH tentang sesuatu yg menyebabkan untuk tidak menderhakai ALLAH. Takutlah kepada ALLAH dengan sebenar-benar takut ( taqwa ), tentulah engkau akan terlepas dari sifat berputus asa dari rahmat ALLAH.

7. Hai anakku, seorang pendusta akan lekas hilang air mukanya kerana tidak dipercayai orang dan seseorang yang telah rosak akhlaknya akan sentiasa banyak melamunkan hal- hal yang tidak benar. Ketahuilah, memindahkan batu besar dari tempatnya semula itu lebih mudah daripada memberi pengertian kepada orang yang tidak mahu mengerti.

8. Hai anakku, engkau telah merasakan betapa beratnya mengangkat batu besar dan besi yang amat berat, tetapi akan lebih berat lagi daripada semua itu, adalah bilamana engkau mempunyai tetangga (jiran) yang jahat.

9. Hai anakku, janganlah engkau mengirimkan orang yang bodoh sebagai utusan. Maka bila tidak ada orang yang cerdik, sebaiknya dirimulah saja yang layak menjadi utusan.

10. Jauhilah bersifat dusta, sebab dusta itu mudah dilakukan, bagaikan memakan daging burung, padahal sedikit sahaja berdusta itu telah memberikan akibat yang berbahaya.

11. Hai anakku, bila engkau mempunyai dua pilihan, takziah orang mati atau hadir majlis perkahwinan, pilihlah utk menziarahi orang mati, sebab ianya akan mengingatkanmu kepada kampung akhirat sedangkan menghadiri pesta perkahwinan hanya mengingatkan dirimu kepada kesenangan duniawi sahaja.

12. Janganlah engkau makan sampai kenyang yang berlebihan, kerana sesungguhnya makan yang terlalu kenyang itu adalah lebih baiknya bila makanan itu diberikan kepada anjing sahaja.

13. Hai anakku, janganlah engkau langsung menelan sahaja kerana manisnya barang dan janganlah langsung memuntahkan saja kerana pahitnya sesuatu barang itu, kerana manis belum tentu menimbulkan kesegaran dan pahit itu belum tentu menimbulkan kesengsaraan.

14. Makanlah makananmu bersama-sama dengan orang-orang yang taqwa dan bermusyawarahlah urusanmu dengan para alim ulamak dengan cara meminta nasihat dari mereka.

15. Hai anakku, bukanlah satu kebaikan namanya bilamana engkau selalu mencari ilmu tetapi engkau tidak pernah mengamalkannya. Hal itu tidak ubah bagaikan orang yang mencari kayu api, maka setelah banyak ia tidak mampu memikulnya, padahal ia masih mahu menambahkannya.

16. Hai anakku, bilamana engkau mahu mencari kawan sejati, maka ujilah terlebih dahulu dengan berpura-pura membuat dia marah. Bilamana dalam kemarahan itu dia masih berusaha menginsafkan kamu, maka bolehlah engkau mengambil dia sebagai kawan. Bila tidak demikian, maka berhati-hatilah.

17. Selalulah baik tutur kata dan halus budi bahasamu serta manis wajahmu, dengan demikian engkau akan disukai orang melebihi sukanya seseorang terhadap orang lain yang pernah memberikan barang yang berharga.

18. Hai anakku, bila engkau berteman, tempatkanlah dirimu padanya sebagai orang yang tidak mengharapkan sesuatu daripadanya. Namun biarkanlah dia yang mengharapkan sesuatu darimu.

19. Jadikanlah dirimu dalam segala tingkahlaku sebagai orang yang tidak ingin menerima pujian atau mengharapkan sanjungan orang lain kerana itu adalah sifat riya' yang akan mendatangkan cela pada dirimu.

20. Hai anakku, janganlah engkau condong kepada urusan dunia dan hatimu selalu disusahkan oleh dunia saja kerana engkau diciptakan ALLAH bukanlah untuk dunia sahaja. Sesungguhnya tiada makhluk yang lebih hina daripada orang yang terpedaya dengan dunianya.

21. Hai anakku, usahakanlah agar mulutmu jangan mengeluarkan kata-kata yang busuk dan kotor serta kasar, kerana engkau akan lebih selamat bila berdiam diri. Kalau berbicara, usahakanlah agar bicaramu mendatangkan manfaat bagi orang lain.

22. Hai anakku, janganlah engkau mudah ketawa kalau bukan kerana sesuatu yang menggelikan, janganlah engkau berjalan tanpa tujuan yang pasti, janganlah engkau bertanya sesuatu yang tidak ada guna bagimu, janganlah mensia-siakan hartamu.

23. Barang siapa yang penyayang tentu akan disayangi, sesiapa yang pendiam akan selamat daripada berkata yang mengandungi racun, dan sesiapa yang tidak dapat menahan lidahnya dari berkata kotor tentu akan menyesal.

24. Hai anakku, bergaul rapatlah dengan orang yang alim lagi berilmu. Perhatikanlah kata nasihatnya kerana sesungguhnya sejuklah hati ini mendengarkan nasihatnya, hiduplah hati ini dengan cahaya hikmah dari mutiara kata-katanya bagaikan tanah yang subur lalu disirami air hujan.

25. Hai anakku, ambillah harta dunia sekadar keperluanmu sahaja, dan nafkahkanlah yang selebihnya untuk bekalan akhiratmu. Jangan engkau tendang dunia ini ke keranjang atau bakul sampah kerana nanti engkau akan menjadi pengemis yang membuat beban orang lain. Sebaliknya janganlah engkau peluk dunia ini serta meneguk habis airnya kerana sesungguhnya yang engkau makan dan pakai itu adalah tanah belaka. Janganlah engkau bertemankan dengan orang yang bersifat talam dua muka, kelak akan membinasakan dirimu.

lawak SUDU

Posted by azira rahman at 07:39 0 comments Links to this post


Di sebuah klinik yang terletak berhampiran sebuah kampung...

Doktor : Awak nampak tak sihat? (sambil mengambil stetoskop)

Pak Pandir : Pening kepala, sakit dada….. doktor.

Doktor : Aaa…. suhu badan awak tinggi, ambil ubat ni… makan 2 sudu, 3 kali sehari.

Pak Pandir : Terima kasih.

Seminggu kemudian…..

Doktor : Eh, kamu lagi? Apa pulak masalah awak?

Pak Pandir : pening kepala,…. sakit dada hilang dah…. TAPI sakit perut pulak….(sambil mengerang…)

Doktor : Ubat yang saya bagi hari itu dah habis makan? Pahit ke?

Pak Pandir : Saya makan habis dah ubat tu, tak ada masalah…… cuma, SUDDDU doktor…….

Doktor : Kenapa dengan sudu?

Pak Pandir : (dengan selamba) …. keras sikit ….. doktor!

Doktor : ???????

Thursday, 29 March 2012

remember me by sophie kinsella

Posted by azira rahman at 21:51 1 comments Links to this post
hai
sekarang aku tengah menghabiskan baca novel REMEMBER ME. novel ni dah lama dah aku nampak kat rumah, tapi takterasa nak baca lansung since aku terlampau addicted dengan korea drama,movie, reality show what so ever.



aku terlintas nak baca novel ni pun sebab masa yang terlampau free time kat sekolah. yela, korang bayangkan..dari pukul 7.30 sampai 1.30 aku hanya mengajar 3jam sahaja. SAHAJA. as cikgu ganti, aku takde tugas lain macam nak kene masuk meeting or urus apa-apa event. so masa aku tersangat la banyak.

...sampaikan aku volunteer nak tolong sorang cikgu ni buat assignment degree die. punya la free. kadang-kadang tu teringin la jugak nak balik lewat. tapi atas sebab apa la? baca novel? yaii baik aku balik rumah je.

next week boleh la kot balik lewat sebab ada kelas komputer, kelas pemulihan bahasa malaysia dengan ping pong. akhirnya..........hahaha



p/s: tadi ada pertandingan bercerita, sembangat la aku neh nak p dengar. tengok-tengok pertandingan bercerita bahasa cina. =.=". terus berair mata aku tahan menguap, mengantuk sebab tak paham apa-apa pun. macam orang bodoh je tadi.

Tuesday, 27 March 2012

cikgu, saya cina. saya tak tau cakap melayu

Posted by azira rahman at 22:42 0 comments Links to this post
hai.
tadi aku ada kena ganti kelas darjah 1. subjek, pendidikan seni. maksudnya aku kena masuk kelas darjah 1 la and aku kena mengajar budak-budak cina sekali.

mula-mula aku masuk kelas, agak nervous la. padahal darjah 1 je kan. haha. nervous tak kena tempat. budak-budak tu pun takde pulak bangun ucap selamat pagi kat aku. =.=". why??aku ni tak macam cikgu ke kat dorang? walaupun aku sendiri rasa aku takde ciri-ciri cikgu.

then masuk kelas aku cakap melayu la kan since memang aku tak pernah tau nak cakap bahasa cina macam mana kan. tiba-tiba ada sorang student cina ni angkat tangan mintak nak cakap.

"cikgu, saya cina. saya tak tau cakap melayu"

yea. why don't say?

erk situasi ni sama je dengan "sorry i can't speak English" kan...nak tergelak je aku dengan perangai dorang neh. nak bagi arahan suruh bentuk 2 kumpulan pun rasa macam susah sangat je. kalau la dorang faham english, dah lama aku speaking dengan dorang...masalahnya tak boleh......

punya la serabut tadi. sejujurnya aku tak la suka budak-budak sangat. kadang-kadang dengan adik sendiri pun boleh rasa annoying apatah lagi anak orang kan, yang bukan darah daging aku. nasib baik la aku punya stress melayan dorang tadi lain sikit. kalau orang lain stress mesti dah jerit-jerit, flip table ke, tarik-tarik rambut..

...tapi aku..berdiri tengah-tengah kelas gelak sorang-sorang sebab rasa tak terlayan budak yang 9 orang tu. yea..dorang 9 budak kecik je, tapi aku tak mampu nak manage. sorry, aku takde bakat untuk jadi cikgu, ustazah apatah la lagi.........

setazah sementara

Posted by azira rahman at 14:42 4 comments Links to this post
harini dah hari kelima aku mengajar. dah tak nervous sangat dah la. so sekarang aku dah ready nak share "office sementara" aku dengan korang. actually, tempat aku dekat kelas pendidikan islam.


pemandangan dari penjuru kiri depan

pemandangan dari penjuru kiri belakang
walaupun korang mungkin akan rasa kelas ni boleh dikatakan sama taraf dengan stor, aku tak kisah sangat pun sebabnye aku sendiri pikir benda yang sama mulanya. tapi biar ada walaupun buruk. kang die suruh budak-budak tu belajar agama kat kantin macam mana?haaa syukur......

papan hitam yang aku tak pernah guna.

oh yea..ni pemandangan yang aku boleh tengok bila aku pandang sebelah kanan.

ni pulak pemandangan sebelah kiri. kantin sekolah

sampai sekarang aku still tertanya-tanya, dorang ade masak babi tak?bukan la aku nak discriminate ke ape, just tertanya-tanya je. walaupun aku tau takde budak melayu yang makan kat situ. tapi...kadang-kadang bau masakan dorang buat aku rasa tak boleh nak bernafas. well, if you know what i mean. hehe

jurnal pasal obesity.
anggap je gambar hiasan.

USTAZAH AZIRA.
ahahahah... unbelievable. 


Monday, 26 March 2012

aku gatal sekarang.

Posted by azira rahman at 21:54 2 comments Links to this post
lately badan aku selalu gatal-gatal. sebabnye...aku pun tak dapat nak tau lagi. paling terasa gatal time lepas mandi pagi. terrrsangatlah gatal sampai rasa sakit. erk..boleh bayang tak?

aku ni style sakit sikit pun dah bayang macam-macam. cuba teka apa yang aku bayangkan sekarang?

"bintik bintik gatal kat badan aku ni adalah demam campak"

ahahaha...dah 2 3 kali kot aku bagitau ibu yang bintik-bintik ni campak, dah 2 3 kali jugak la ibu kata aku mengarut. hehe. masalahnya bintik gatal tu naik sampai ke muka. tersenget-senget la mulut aku sebab nak menggaru pipi sambil cover taknak bagi tudung rosak.

"itu la..katil ko tu banyak sangat hama"

itu je la yang ibu cakap, konon ape yang aku rasa sekarang berpunca dari aku sendiri yang tak pandai nak jaga kebersihan. apakah? setahu aku la kan..antara adik beradik semua, aku la paling pembersih. pujidirisendirikejap. ahaha

oh yea..kadang tu aku perasan yang dalam bintik gatal tu ade air. air ape tu? scary la.......



kang kalau aku search kat internet pasal tanda-tanda penyakit ni, mula la keluar segala jenis kanser =.="

Sunday, 25 March 2012

which one?

Posted by azira rahman at 18:02 1 comments Links to this post
sekarang aku macam tergila-gilakan handphone. yea, aku ade penah cakap dulu nak tukar phone. tapi lepastu senyap macam tu je. itu la perangai aku. time takde duit tergedik-gedik nak tukar phone, tapi bile duit dah berkepuk, takde lak bunyi nak beli phone kan.

so, kali ini mungkin..mungkin la aku akan beli phone baru. tapi bukan sekarang la. sebabnye sekarang aku dalam kategori menganggur. keje saje tapi tarak duit. takpe, nanti time duit dah masuk memang masyukkkk....ahaha

so far aku tertarik dengan sony, aku pun tak tau kenapa. maybe sebab ramai sekeliling aku guna sony kot. lagipun sony sekarang tersangatlah stylo. padahal sebelum ni memang aku tak pernah pakai sony lansung.

antara produk sony yang dalam pemerhatian aku,

ARC S

NEO V
PRO

N9
tersesat 1 nokia. jatuh cinta dengan warnanya yang funky tu. 

so sape-sape yang memang selalu update pasal gadget ni sila-sila la guide aku, mane lagi best antara keempat-empat ni...walaupun time aku beli nanti dah kuar spesis lain lak. huhu

ok bai

Friday, 23 March 2012

my meowth

Posted by azira rahman at 22:44 3 comments Links to this post
harini dah hari ke-23 anak-anak meow aku tu lahir ke dunia. cewahh ayat nak tacing je kan. dorang still xboleh berlari lagi la, tapi nampak la bijak sikit dah. haha. pandai dah nak panjat keluar dari kotak, padahal nak berdiri dengan 4 kaki pun still goyang inul lagi.

malas nak cerita banyak. jom tengok gambar budak-budak tu sambil berkenalan dengan dorang ea

mata biru tu.....
nama die azren. die la yang paling cerdik sekarang. tertinjau-tinjau je nak keluar dari kotak tu

ni name die afiza. betina. suke sangat menyakat adik beradik die yang lain..gigit2 sepak2 tu normal la kan...

amira namanya..sejibik macam oren yang mati tu. jantina pun same....tapi suara die memang xboleh blah, kuat bukan main lagi...

ni lagi sekor jantan. tapi nama atiqa. mohd atiqa kot..hahhaa. so far die la paling besar. maunye tak. tiap kali time minum susu, sekali die tolak yang lain mesti yang lain mengalah punya..sebab die besar sangat.......kire abang long la ni. haha

yang maknye pulak makin hari..makin bertambah manja. sentiasa nak orang garu2 die. adoi, anak dah 4 pun manja lagi. haiyyaaa...

bukan main kan mak anak empat ni posing.....

Thursday, 22 March 2012

happy 23rd birthday

Posted by azira rahman at 23:53 3 comments Links to this post
assalamualaikum

sejak kebelakangan ni mood nak menulis blog sangat la takde. tah kenapa la walaupun terlalu banyak perkara, kejadian yang aku nak cerita.

firstly, aku dah berenti kerja guardian. alhamdulillah, aku dapat tawaran jadi guru ganti. walaupun sekejap je kerja tu, tapi aku nak pengalaman and paling penting gaji dia tersangat lah masyukk...hehe. lepas 3 mei ni, bersedia la aku untuk masuk fasa pengangguran balik. 

secondly, semalam birthday aku. kepada family, kawan2 aku..thanks sebab wish untuk aku. walaupun kita masing-masing dah jauh, thanks sebab still ingat aku. kepada ibu dengan abah, thanks sebab lahirkan along, besarkan along sampai along berjaya macam sekarang. *still la berjaya kan walaupun takde kerja lagi.huhu

jom tengok ape yang aku dapat tahun ni..

ni hadiah dari besties aku~si gemok n si kurus~hehe

tabung domo ni pulak dari mia. also my bestie

tudung hadiah dari nyah. *sila abaikan muka orang sakit tersebut ye...

getah rambut. dari atiqa. comelkan die..baru 6 tahun dah kelam kabut nak bagi hadiah kat aku..

chocolate indulgence ni pulak hadiah dari aku untuk aku. ala ayat senang die, hadiah untuk diri sendiri la. haha

seriously, aku tengok je kek ni, teringat kawan-kawan UMS aku. kalau ade korang, sekelip mata je boleh habiskan kek ni. celeb dengan korang, meriah je rasa. kecoh-kecoh bergelak ketawa. haishhh...tersebak pulak..

bukan la sambut kat rumah tak best...just kat rumah pun tak ramai orang,abah xde, kakek dengan baby skola, nasib la nyah balik memeriahkan suasana. mia dengan syud, tq sebab datang makan kek ea. syaz, walaupun jasad ko jauh kat selatan sane, tapi kek ko aku dah selamat makan. sedap sangat...tenkiu.

kepada kawan-kawan aku yang lain..ejat, omy, mila, bib, fatin, melia..semua-semua la kawan dari sekolah rendah sampai la kawan universiti. tenkiu sebab memeriahkan birthday aku dengan ucapan korang..lebiu all.

Monday, 19 March 2012

kerja ohh kerja

Posted by azira rahman at 07:43 3 comments Links to this post
hai

harini dah 19 march kan. cepat je masa berlalu. sedar tak sedar dah hampir 3 bulan aku kerja kat guardian tu. asalnya aku nak kerja dalam sebulan je, tapi tengok-tengok dah melajak sampai ke 3 bulan. 

kerja tu ok, bukan la susah sangat pun. just aku tak tahan dengan pengurusan die je la and masa kerja. pengurusan tu memang aku salahkan manager 100%. ade ke patut die cut semua OT, cut semua claim? harus ke buat macam tu? OT tu la punca kami nak dapat duit lebih. macam aku ni xde hal la sebab xde tanggungan. diri sendiri pun parent aku yang bagi makan. tapi member2 aku yang lain tu, yang dah ade anak dah ade kereta. cukup ke duit belanja dorang if xde OT? kalaula pengurusan dapat pikir apa yang orang bawahan die alami.

masa kerja pulak...aku tak suka kerja shift. sangat. sekarang boleh la aku tak kawin lagi. nanti dah kawin memang menyusahkan diri sendiri je if kerja shift. anak-anak pun macam terabai je. life memang dah tak de dah, siang malam terkurung je dalam guardian tu. saba je la....

so sekarang ni memang aku tengah berhempas pulas apply mana-mana jawatan kosong yang aku nampak, yang mana sesuai dengan aku. dalam banyak-banyak yang aku apply tu harap-harap ada la rezeki aku kat situ. untung la aku ade im sebab die tak pernah bosan melayan aku suruh carikkan aku kerja kat sana. die tebalkan muka die tanya member2 die pasal kerja kosong. tq im....

korang, doakan aku murah rezeki. aku nak kerja........

Saturday, 17 March 2012

raccoon & kaabah

Posted by azira rahman at 18:57 2 comments Links to this post
hai. ada satu cerita aku nak kongsi.

tadi onda way balik dari rumah nenek ke alor setar, singgah jap kat penang jumpa nyah. since die nak mintak ic abah dengan ibu untuk selesaikan urusan master die.

tengah dok tunggu abah pergi fotostat ic die dengan ibu, kami adik beradik pun lepak la dalam kereta. tah macam mana nyah boleh pergi keluarkan isu die jumpa raccoon tadi. tah kat mana la die jumpe.

"adik, tadi nyah jumpa raccoon tadi. besar ni..." sambil tunjuk saiz raccoon tu dengan tangan die.

pastu aku saje la nak test adik.

"adik tau ke raccoon tu apa?"

"eleh adik tau la..sat sat adik nak lukis."

terus aku dengan adik beradik ak curious nak tengok apa yang adik lukis. tau pulak kan die raccoon tu ape kan.

"camni kan raccoon tu?" sambil tunjuk gambar kat bawah.
raccoon pada fahaman adik
 .."ala yang ada kat mekah tu kan, yang wana hitam tu kan"

terus ni kami gelak gile2 punya kat dia. hadoila adik, itu kaabah la. jauh sangat kot beza kaabah dengan raccoon. ibu yang tengah badmood sebab perut tak selesa pun boleh tergelak-gelak sekali ni. punya la power adik ni.

adik..ni raccoon sebenarnya tau!

Friday, 9 March 2012

just some idea

Posted by azira rahman at 01:38 1 comments Links to this post
source: 9gags

Wednesday, 7 March 2012

terlajak perahu boleh tengok je la....

Posted by azira rahman at 21:29 4 comments Links to this post
arghh stressnye rasa!

seriously...menyesal semua ada. tapi menyesal sekarang pun xguna dah.

tah macam mana aku boleh berkawan dengan budak lepas spm ni, and then perangai die sangat la annoying kan aku. sangat budak-budak ok. lagi satu aku benci pasal diri aku. aku tak pandai nak berkejam dengan orang yang berbaik dengan aku. so, now aku folo je flow budak tu. but at the same time aku tak suke apa yang aku buat.

erk..paham x?

arghh bencinye rasa. dear PAPPY IMRAN, help me find another job. really make me sick staying here with that little boy who dunno who to text message. argghhh really annoying. aku nak keje tempat lain, jauh dari kedah buat masa sekarang so that aku tak perlu jumpa budak tu lagi. pappy, help me.!!

lepas die dah masuk sambung study insyaallah aku akan balik rumah balik. stay dengan ibu. sebab ko budak aku terpaksa hidup macam ni.

ko pun same je azira. yang bodoh sangat tu kenapa. kan sekarang ko macam dah banyak terhutang budi dengan die. kan dah tak sanggup nak cakap macam-macam kat die. grrr...bolo punya olang!!!

ni contoh cara budak skrg sms. annoying gile!
source: google

nasib la adik-adik aku normal. type sms care orang ade aducation. ahahah~~

babai


p/s: btw kan, natang ape ea 6pak tu?penyepak ke?or penyapu?

Monday, 5 March 2012

baby meow

Posted by azira rahman at 23:35 2 comments Links to this post
lama aku tak update blog kesayangan ni. apa boleh buat, sebab takde idea dengan masa yang tak mengizinkan.

so now, aku just nak update baby baru yang ade dalam family aku neh..

taraaaa.....


2 jantan 2 betina..ohsem kan..

nama dorang ibu letak ikot nama adik2 aku..

amira.afiza.azren.atiqa.

stylo kan ibu guwa..

Friday, 10 February 2012

hari tanpa beg plastik..support please!

Posted by azira rahman at 19:31 2 comments Links to this post
haip..

harini jumaat kan. so sesape yang tinggal area kedah and nak shopping kat giant, tesco, guardian and other store yang amek bahagian dalam kempen "HARI TANPA BEG PLASTIK" mesti la bawak plastic bag sendiri ye if nak shopping. tapi kalau setakat nak window shopping je, xpayah beg plastic kot..bawak mata je dah cukup rasanya..


ada store yang jual beg plastic dengan harga 20 sen. murah je kan. pendapat aku la kan..aku sangat la tak bersetuju dengan jual plastic beg ni. apakah? kate hari tanpa beg plastic, alih-alih p jual lak beg plastic tu. macam tak berkempen je la. agak bodoh kan. 

ok la, mungkin dorang akan cakap "if kite tak jual, kesian kat dorang yang lupa harini xde plastic beg".. yela, kesian la jugak. tapi harga 20 sen bagi setiap beg plastic tu tak sepadan dengan nilai untuk jaga bumi kita ni. nilai tu jugak terlalu rendah. so dorang akan beli beg plastik tu and kempen tu macam tak berguna la kan.

kalau la nak sangat jual plastic beg, apa kate letak harga 1 plastic beg RM2. so, bagi dorang yang tak sayang environment ni akan pikir banyak kali la if nak beli pun kan. tu pun aku rasa murah lagi tau RM2 tu. mau mau letak je harga RM5 satu plastic beg. ikotkan hati aku, aku memang taknak jual pun beg plastic, tapi sebab malas nak argue dengan customer aku bagi jugak kat dorang. damn!

masalahnye sekarang ni, customer melayu yang susah sangat nak folo kempen ni. aku tengok customer cina tak kesah pun bawak shopping beg sendiri. ada sorang kapel cina ni, tiap kali die datang shopping memang die akan bawak shopping beg sendiri. bagus kan. kalau customer melayu lak, cam herammm...

bukan aku nak perlekehkan melayu. aku just geram dengan perangai dorang yang takde kesedaran tu. dah tau nak shopping weekend, bawak la shopping beg. susah sangat ke? pastu ada certain customer melayu yang komplain pasal kempen ni. bodoh kan dorang. kesian...macam macam la perangai customer ni, ada yang cakap "eh, xda beg palstik?". laaa ni betul2 bangang. kempen ni dah bertahun-tahun buat kat situ, perlu ke nak tanya lagi. haishh panas dah ati aku pikir ni semua. macam mana la bangsa lain tak meperlekehkan melayu. isk isk....

melayu...sedarlah!!
 

AZIRA RAHMAN Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea