Monday, 30 January 2012

jangan cemari pemikiran suci mereka

Posted by azira rahman at 22:00
lately aku ade dengar banyak sangat kes kecurian kat giant tu. curi pun bukan barang mahal sangat, setakat ayam 4 5 ketul, udang, pendek kata barang-barang basah untuk dibuat lauk la.

apa pendapat korang?

bagi aku, tak patut la mencuri macam tu. bukan dorang tak tau yang giant tu bersepah dengan CCTV. semua apa yang korang buat orang lain boleh tengok. even krang curi-curi kentut pun dorang boleh tau. bukan sebab bau, bukan sebab bunyi. tapi gaya kentut korang. ahaha~~

mahal sangat ke ayam tu?tak mampu sangat ke sampai kene mencuri tu or dorang ni memang dah terbiasa dengan tabiat mencuri ni? aku pernah dengar yang habit suke mencuri ni susah nak buang, betul ke? kalau betul mungkin tu sebab dorang keep mencuri walaupun dorang tau tempat dorang mencuri tu ada risiko besar punya untuk kene tangkap.

paling aku sedih....dorang datang mencuri bawak anak. anak kecik yang tak paham dengan dunia ni lagi. yang banyak persoalan, yang penuh perasaan ingin tahu. bila mak die tertangkap kantoi mencuri, apa anak tu akan pikir? aku tak rasa yang anak kecik tu paham apa yang mak die buat. kalau la anak die paham apa yang mak die buat..mesti die malu, malu dengan kawan-kawan die..malu dengan orang sekeliling die yang tangkap mak die mencuri tu.

haish sedih betul la. makcik, if takde duit sangat nak beli ayam. meh mintak kat saye, saye ni bukan la banyak duit sangat pun, tapi ada la rezeki sikit-sikit nak share dnegan makcik. jangan la dok mencuri. kesian anak makcik tu. nanti if anak makcik dah besar and die mencuri jugak, semua tu salah makcik. makcik yang ajar die cara nak mencuri. sedih la bila pemikiran anak kecik yang suci dicemari dengan benda benda macam ni.

5 comments:

CK said...

kurang duit sangat ke agaknye org yg curik2 ayam tu ek? kesiannye...

azira rahman said...

entah la bib..sedih betul aku. kalau rasa kurang duit, keje la. makan yang mana mampu dengan keperluan dah la kan..ade duit u beli telur, makan telur je..nt ade duit lebih baru beli ayam..

sedih aku bib..cian dengan anak die

THOMMY said...

time aku keja kat 1 tempat ni, siap suami isteri yg mcm dah berumur sket nak curi baju jugak tau. scurity ni nmpak c isteri ni masukkan baju dlm beg. bila nampak security dh bjaga2 and kami tgh perhatikan dorang, dorang trus tglkan baju tu n trus blah. nasib baik tak kena tahan. klu tak, buat malu je.

azira rahman said...

eiii...asal dorang camtu ea?kenapa perlu nak mencuri jugak?adoi..xpaham la aku...kang if tertangkap..diri sendiri gak yang malu..kes makcik tadi kat giant dah jadi kes polis..tah cane setel aku xtau la tadi...

CK said...

makcik tu kene tau, die mampu lg nak kerje.. aku g indonesia, ade makcik dah tua2, mmpu lg jual bende.. ape2lah, aslkn bkn duduk je mintak duit. dia jual lauk, kain, tisu, ape2lah. menyapu kalau larat. usehekan tnh org kalo kuat. knp agknye smp nk mencurik... hmm. pelik pelik...

Post a Comment

 

AZIRA RAHMAN Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea