Friday, 10 February 2012

hari tanpa beg plastik..support please!

Posted by azira rahman at 19:31 2 comments Links to this post
haip..

harini jumaat kan. so sesape yang tinggal area kedah and nak shopping kat giant, tesco, guardian and other store yang amek bahagian dalam kempen "HARI TANPA BEG PLASTIK" mesti la bawak plastic bag sendiri ye if nak shopping. tapi kalau setakat nak window shopping je, xpayah beg plastic kot..bawak mata je dah cukup rasanya..


ada store yang jual beg plastic dengan harga 20 sen. murah je kan. pendapat aku la kan..aku sangat la tak bersetuju dengan jual plastic beg ni. apakah? kate hari tanpa beg plastic, alih-alih p jual lak beg plastic tu. macam tak berkempen je la. agak bodoh kan. 

ok la, mungkin dorang akan cakap "if kite tak jual, kesian kat dorang yang lupa harini xde plastic beg".. yela, kesian la jugak. tapi harga 20 sen bagi setiap beg plastic tu tak sepadan dengan nilai untuk jaga bumi kita ni. nilai tu jugak terlalu rendah. so dorang akan beli beg plastik tu and kempen tu macam tak berguna la kan.

kalau la nak sangat jual plastic beg, apa kate letak harga 1 plastic beg RM2. so, bagi dorang yang tak sayang environment ni akan pikir banyak kali la if nak beli pun kan. tu pun aku rasa murah lagi tau RM2 tu. mau mau letak je harga RM5 satu plastic beg. ikotkan hati aku, aku memang taknak jual pun beg plastic, tapi sebab malas nak argue dengan customer aku bagi jugak kat dorang. damn!

masalahnye sekarang ni, customer melayu yang susah sangat nak folo kempen ni. aku tengok customer cina tak kesah pun bawak shopping beg sendiri. ada sorang kapel cina ni, tiap kali die datang shopping memang die akan bawak shopping beg sendiri. bagus kan. kalau customer melayu lak, cam herammm...

bukan aku nak perlekehkan melayu. aku just geram dengan perangai dorang yang takde kesedaran tu. dah tau nak shopping weekend, bawak la shopping beg. susah sangat ke? pastu ada certain customer melayu yang komplain pasal kempen ni. bodoh kan dorang. kesian...macam macam la perangai customer ni, ada yang cakap "eh, xda beg palstik?". laaa ni betul2 bangang. kempen ni dah bertahun-tahun buat kat situ, perlu ke nak tanya lagi. haishh panas dah ati aku pikir ni semua. macam mana la bangsa lain tak meperlekehkan melayu. isk isk....

melayu...sedarlah!!

Sunday, 5 February 2012

kegunaan google

Posted by azira rahman at 23:18 3 comments Links to this post

korang mesti guna google kan. pernah tak korang perasan kegunaan google pada korang?

ni antara kegunaan google kat aku.


  1. google translate. sangat penting bila tak tau sesuatu perkataan. tak payah susah-susah nak beli kamus banyak-banyak. gune je google translate. since aku folo banyak artis k-pop kat twitter and satu satunye cara nak paham tweet dorang tu dengan guna google translate je la. google translate juge untuk check ejaan. 
  2. google map. aku tak tau jalan sangat, so memang depend sangat2 la kat google map ni. even nak jalan area sendiri pun aku tergagau2 ni...
  3. gambar! nak carik gambar comel..berlambak kat sini
  4. search nama sendiri. ahahah~~

itu je la yang aku buat dengan google ni sekarang. dulu-dulu rajin la jugak carik bahan ilmiah. now, buat apa la nak carik lagi kan. hehe~tapi kekadang tu bula terasa rindu aku search jugak subjek2 dulu. kagum tak?haha

entry bergambar | pengapit

Posted by azira rahman at 21:53 3 comments Links to this post
tadi, 5 feb 2011 kenduri kezen aku, kak dilah. so semua gambar ni sepanjang kenduri tu berlansung la. panjang okeh.

pelamin pengantin. cantik? but..i like the simple one, and if xde pun aku xkesah sangat....

ibu makeup mata...nampak x?

ahh gambar ini selekeh sebab nampak perut paklong. ahaha

adik beradik ibu..riuh gile dorang ni okeh, gelak sampai nak terkencing dengan dorang neh

ini hari kejadian. my first makeup, tu pun request yang simple je

tu dia...pengapit buat perangai xmatured dah..

ehem...nampak tak muka pengapit lelaki. gaye ka...aummmm hahahahah. btw, pengantin lelaki orang nogori...ngeh2

kekok gile nak mengipas tu pun. tah pape je

tiang elektik warna putih

adik dengan sepupu ibu..riuh jugak. ahah~makanan aku dorang yang bantainye..xpe, xkesah pun....haha

last picture..dengan daddy  abang  la..hehe

 

AZIRA RAHMAN Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea