Saturday, 21 April 2012

jawi. penting x?

Posted by azira rahman at 16:45 1 comments Links to this post
korang ada adik kecik tak?maksud aku yang dah bersekolah..dia pandi baca jawi tak? kalau pandai, alhamdulillah la. kalau tak, pernah tak korang terpikir kenapa dorang tak pandai. or memang korang sendiri tak pernah ambil tahu?

sebagai orang islam, kebolah membaca jawi adalah sangat penting. jawi ni ibarat pengenalan orang islam la. macam bahasa melayu lambang orang melayu. kalau orang melayu tak cakap bahasa melayu, tak tulis salam bahasa melayu ada lagi ke orang nak gunakan bahasa melayu tu?

same here. kalau orang islam sendiri tak menggunakan tulisan jawi, korang nak harapkan sapa lagi gunakan bahasa jawi ni? orang cina? orang india?

setalah hampir sebulan aku jadi cikgu pendidikan islam. makin banyak kelemahan yang aku nampak dekat budak-budak melayu. sejujurnya aku sedih dengan attitude dorang. tak pandai baca alif ba ta.? tak apa. tak pandai nak mengeja jawi? tak apa.

what daaa....betapa bahasa jawi di remehkan, dipandang rendah. aku rak rasa bahasa jawi akan dapat bertahan lama lagi. student memang dah sangat kurang yang pandai mambaca ayat dalam jawi. tak macam zaman aku sekolah dulu. bila aku push suruh dorang belajar, dorang buat endah tak endah.

marah?? tak la aku marah sangat. ayat yang betulnya ku keciwa. yea, aku mengaku. aku bukanlah orang yang pandai jawi sangat pun, tapi aku sejak-sejak mengajar, sejak-sejak tengok tingkah laku murid terus aku rasa nak mendalami lagi bahasa jawi ni.

parent la sangat-sangat memainkan peranan. kalau rasa diri tu tak berapa nak berilmu lagi, xpayah la ade anak ea. macam rosakkan masa depan negara je. sekian

Friday, 20 April 2012

babai cikgu, hye supervisor

Posted by azira rahman at 10:03 1 comments Links to this post
hai,
dah lama aku tak berblogging. sampaikan sekarang kerja aku sebagai cikgu ganti pun dah nak sampai ke penghujungnya. cepat sangat kan masa berlalu. rasa macam baru je lagi semua-semua ni terjadi. alhamdulillah la, rezeki aku murah. and alhamdulillah jugak la sebab im nak tolong aku untuk dapatkan kerja. susah payah dia tebalkan muka apply kerja untuk aku. and sekarang aku dah diterima. so, sekarang ni just terpulang kat aku je la. bila nak start kerja. apa-apa pun aku still kena habiskan jadi guru ganti tu. kesian student kalau aku tinggal dorang macam tu je. dah la tak berapa nak pandai, aku tinggal terkontang kanting 2 minggu takde cikgu mau bengong terus dorang nanti. so, seawal-awalnya aku start kerja 4 haribulan la. sebab 3 haribulan last aku mengajar. fuh sangat tak sabar. thanks kat im. kalau bukan sebab dia tolong aku tak rasa aku akan dapat kerja tu. alhamdulillah~~


Thursday, 5 April 2012

ilmu elak buli

Posted by azira rahman at 21:55 0 comments Links to this post
aku selalu dengar dari ibu yang adik kene buli dengan budak ni, budak tu, budak sana. haishh kesian je dengan adik aku sorang ni. so, aku dengan berbesar hatinya mengajar la cara untuk adik aku defense diri dia dari kena buli.

"apa-apa yang budak tu buat kat adik, itu la adik balas kat dia. contohnya la, kalau budak tu sepak adik, adik sepak dia balik, kalau die cubit adik, adik cubit dia balik. the harder the best. muahaha *evil laugh. if adik tak mampu nak balas apa yang dia buat kat adik, bagitau kat along je. pandai-pandai along setelkan budak tu nanti. [perghh feeling jadi kak long kawasan pulak]"

bukan apa, penting oo untuk bagi orang ada rasa takut kat kita, so that kita takkan kena buli. macam aku, since aku kecik-kecik lagi abah dah ajar ajaran ni kat aku. jarang sangat la aku nak kena buli. boleh kata sepanjang aku membesar aku takda kena buli la. tapi....gadoh dengan budak laki tu biasa la kan. dayus!

haa paling aku tak tahan dengan budak yang buli adik aku ni, siap pow adik aku suruh belikan air lagi kat dia. padahal muda setahun dari adik aku kot. yang pompuan ni pun........bengong la jugak. ikot je apa budak kecik tu cakap. stress!

Tuesday, 3 April 2012

berkesan ke earth hour?

Posted by azira rahman at 18:24 3 comments Links to this post


ONE DOES NOT SIMPLY SAVE THE EARTH BY TURNING OFF THE LIGHT FOR ONE HOUR.

apa pendapat korang?

since aku pun join earth hour haritu, siap terlebih off light 10 minit lagi tau, aku mula terpikir balik lepas aku nampak gambar kat atas ni. bagi aku, beliau yang create gambar ni sangat betul. 

yela, if kita bersusah payah support earth hour, light off sejam, tapi kalau syarikat-syarikat besar, kilang and semua company lain yang menyumbang kepada global warming still buat apa yang dorang buat sekarang ni. tak guna jugak kan. sama je kesan die, global warming still bertambah ada la.

dalam kes lain pulak, contohnya kat KLCC haritu. fine, dorang beramai-ramai support earth hour. good la. tapi bila dorang ramai-ramai nyalakan lilin. watda? rasanya macam sambutan malam membebaskan carbon dioxide pulak. seriously?! dorang ni tak tau ke apa yang baik untuk bumi?

yea..mungkin la dorang tak tau. tapi....useless la rasa earth hour ni, selagi adanya company-company besar yang tak membantu lansung untuk kurangkan global warming.

THINK!




p/s: ini just pendapat aku, if korang rasa aku tak betul sila bagi opinion korang.
 

AZIRA RAHMAN Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea