Friday, 29 June 2012

teguran mendewasakan kita

Posted by azira rahman at 23:46
hai.

lately..hampir setiap hari aku berhadapan dengan rungutan office mate aku pasal kerja/tugasan dia. pasal orang atasan complain sebutaan die la, pasal orang atasan complain pasal tugasan die la, orang atasan complain macam-macam lagi la. 

minggu ni kiranya aku dengar aduan dia pasal ni boleh kata sepanjang hari la. well, bagi aku benda tu  tak patut nak di ambil hati pun. dorang bukan saja-saja kutuk maki hamun saja-saja. dorang tegur kesalahan kita kot. as a beginner, kita kena terima la semua teguran tu. 

contohnya la. baja FUSED. in english lain kan sebutan die. tapi die sebut tu dalam sebutan melayu. boleh bayang kan apa jadi dengan sebutan tu. orang atasan pun tegur la, sebutan salah. nanti bila deal dengan supplier mesti la company yang malu kan. company besar, tapi nak sebut perkataan english pun salah. tapi member aku ni macam sentap dengan teguran tu. tak patut rasanya kan....

aku sampai sekarang tak de la nak rasa sentap bila kene tegur. sebab aku tau salah aku, aku tau mana aku patut belajar lagi. memang aku nampak dorang macam selalu nak carik salah die. and part tu aku pun tak berapa nak faham la. hari-hari die jadi bahan marah orang. 

aku admit la. die bukan la fast learner. so orang lain kene la faham kan. ala, kalau letak orang lain kat tempat die, orang tu pun belum tentu dapat buat apa yang die buat. so kat sini, pendapat aku la...member aku ni seharusnya tak cepat sentap. hey..small matter je la. 

2 comments:

CK said...

takpe bu, pape ko tolong la die okay~ kesian pulak aku baca, lagi2 part ko kata dia bukan fast learner. kesian....

azira rahman said...

itu la..die sangat slow. kesian pun ade. selalu jadi bahan marah officer lain

Post a Comment

 

AZIRA RAHMAN Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea