Saturday, 3 November 2012

just found my peace

Posted by azira rahman at 22:40 2 comments Links to this post
lately aku macam banyak serabut, kusot dari tenang. syaz cakap maybe sebab lame aku tak cuti, tapi rasanya tak. baru last week kot aku bercuti, balik rumah lagi tu...haaa

tapi tah la, dah nak kusot serabut jugak kan. kalau dulu time kat ums sure aku akan pergi kat tempat fav aku kalau aku serabut. yela...dulu ums banyak masa free, ade transport. mane aku nak pergi tak payah susah-susah nak mintak permission sesape, nak pinjam transport bagai. redah je....

PANTAI!!!!
yea..pantai dapat buat aku tenang bile aku ade masalah. sumpah tak tipu. duduk sorang-sorang, mengadap pantai yang terbentang luas macam takde penghujung. YA ALLAH, besarnya kuasa kau.! tambah-tambah kalau ada bunyi ombak. rasa macam setiap ombak yang datang tu, sikit demi sikit die kikis aku punya masalah tu.

tapi itu aku punya ubat time kat ums la. sabah boleh la...banyak pantai. mane aku nak? ODEC? TANJUNG ARU? TANJUNG LIPAT?haaa...bersepah kot pantai kat sane. 

tapi..... (tapi lagi.......)

aku sekarang dah menetap kat cameron highland, di ulang cameron HIGHLAND. tanah tinggi beb. mane wa nak carik pantai lagi.?? memang takkan jumpa sampai kesudah la kan. nak tak nak terpaksa la cari ubat ketenagan yang baru. 

alhamdulillah. aku jumpa. 

dengan udara yang sangat nyaman, sunyi, pemandangan cantik...aku rasa tenang sangat walaupun tengah-tengah duduk melepak ni mulut aku tak hentihenti membebel meluahkan ke tidakpuasan hati aku. wa member dengan pokok sekarang. nak cite problem pun dengan pokok-pokok je. huuu sadis je.

still the best view even kene halang dengan pokok

main-main dengan rumput ape tah, cantik.....
bila duduk kat tempat tinggi, nampak burung terbang, terus rasa macam nak jadi burung. boleh terbang nak pergi mana-mana je die suke. rasa nak pergi bukit ni, terbang je. nak pergi bukit seberang...terbang je. bukan la aku ni teringin sangat nak jadi burung. just aku nak kebebasan yang burung tu ade. kebebasan untuk berbuat ape sahaja yang aku nak.

Friday, 2 November 2012

muhasabah diri

Posted by azira rahman at 20:14 2 comments Links to this post
rasanya dah berapa bulan dah aku tak update blog. sebabnye? tak sempat, takde masa, malas. well itu semua alasan biasa aku bagi kan....sejujurnya. aku malas.

harini aku terasa sangat nak muhasabah diri ni. umur aku dah 23 tahun. tapi aku macam tak de arah tujuan. mean aku, hidup aku macam takde panduan. orang lain sentiasa melakukan perubahan ke arah kebaikan. tapi aku, apa perubahan yang aku buat?perubahan ke arah keburukkan ke?

aku nak berubah. sumpah! sentiasa ada niat untuk aku berubah jauh dalam hati aku ni. tapi macam ade certain sebab yang menghalang. aku pun tak tau apa yang menghalang aku untuk berubah tu. kawan-kawan kah? persekitaran aku kah? nafsu kah? atau diri aku sendiri?

ya ALLAH, bantulah aku. bila aku balik rumah, jumpa adik-adik aku. aku sedih. aku seharusnya jadi contoh, jadi model untuk adik-adik aku contohi. pakaian tak mencerminkan muslimat lansung, padahal ibu abah pakai sopan, ikot kehendak agama. kenapa aku liat sangat nak ikot? malu ke?dem u azira! tengok angah, die boleh pakai baju labuh, besar2, siap pakai sock lagi. aku? kadang-kadang aurat pun tak mampu nak tutup. bangga sangat ke dengan aurat tu?cantik sangat ke kulit aku ni?cantik sangat ke rambut tu?

harap sangat aku akan cepat mendirikan masjid. aku dah tak boleh hidup macam layang-layang lagi dah, makin sesat aku dibuatnye. cukuplah sepuluh tahun hidup bergelumang dengan dosa dan noda. insyaallah, aku sedang cuba untuk berubah. 
 

AZIRA RAHMAN Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea