Thursday, 19 February 2015

umrah semasa mengandung

Posted by azira rahman at 17:16
alhamdulillah....

harini dah lebih kurang 4 hari aku sampai malaysia setelah dua minggu menunaikan umrah. seronok sebab dah dijemput untuk jadi tetamu ALLAH. yang kurang seronoknya tu chaa tak ikut. itu je la. nak kerja cari duit untuk baby katanya. ye laa abang, orang paham.

so, sekarang baby aku dah 21 minggu, ada la 'secoet' baby bump tu. apa boleh buat, badan kurus sampaikan baby bump pun segan-segan nak keluar.

19 WEEKS TO GO!!!

hoyeahhhh

pengalaman mengerjakan umrah time pregnant? ada baik dan buruknya. baiknya tu sebab tak payah susah-susah nak telan pil itu ini untuk halang period keluar. aku rasa itu je la baiknya. buruknya tu punya la banyak. yela, time pregnant kan stamina kite dah kurang, pakai baju lepas mandi pun boleh mengah, apatah lagi nak buat rukun-rukun umrah ni kan.

jujur aku cakap, aku hanya mampu buat sekali umrah and 2 kali tawaf sunat. itu je. nak habiskan 1 umarah pun rasa macam ape dah. habis je sa'ie, bila pakai kasut je terus tak muat menandakan kaki aku dah start bengkak. adoiyaiii.....itu baru 1 umrah. padahal adik-adik aku yang lain mampu buat 3 kali umrah. hebat kan dorang. siap boleh panjat gua hira' lagi, gua di mana nabi muhamad SAW menerima wahyu tu. perjalanan dari hotel ke masjid pun agak jauh la bagi orang macam aku ni, jaraknya lebih kurang 300 meter. banyak kali la jugak skip solat kat masjid. hewhew letih aa. 

orang mengandung ni jugak kejap-kejap nak kencing, kejap-kejap nak kencing. aku memang tak dapat nak menjaga wuduk aku lama-lama. contoh macam nak pergi solat asar sampai  isyak kat masjid. memang tak dapat aa, dah aa toiletnya jauh plus ramai gila orang. aku mampu tahan maghrib sampai isyak je, itu pun tahan diri tak minum air LANSUNG. 

nasihat aku, kalau nak pergi beribadat kat sana, baik pergi time sihat tak mengandung. bukan apa, rugi sangat kalau dah sampai sini tapi pergerakan terbatas. eh, ada lagi 1 sebab kenapa aku semangat nak pergi buat umrah time pregnant ni...sebabnye, aku nak doakan baby aku. hewhew. semoga baby sihat ape semua. ibu tak sabar sangat nak jumpa baby tau!!

2 comments:

Rabiatur Rasyidah Razlan said...

Assalamualaikum awak..nak tny time awk nk g umrah tu awk cucuk vaksin x ek? ok ke kalau pregnant cucuk vaksin? Thanks tau..

Rabiatur Rasyidah Razlan said...

Assalamualaikum awak..nak tny time awk nk g umrah tu awk cucuk vaksin x ek? ok ke kalau pregnant cucuk vaksin? Thanks tau..

Post a Comment

 

AZIRA RAHMAN Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea